Mannen, som är 35-årsåldern och hemmahörande i Vetlanda, är på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Under tisdagen häktades mannen av Eksjö tingsrätt. Åklagare Martin Svensson anförde två skäl till detta: dels att mannen misstänks för ett brott med minst två års fängelse i straffskalan, dels att han anser att det föreligger flyktfara.

Svensson yrkade också på att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar med hänvisning till förundersökningssekretessen, något som varken rätten eller mannens försvarsadvokat Uno Karlsson hade några invändningar emot.

Annons

Den misstänkte mannen förnekar brott. Vad mannen berättat om händelsen vill åklagaren inte går närmare in på.

Vetlandabon var iförd häktets mörka byxor och t-tröja och var barfota i fodrade foppatofflor när han fördes in i rättssalen eskorterad av två poliser. Han hade också handfängsel på sig, vilket han fick ha förhandlingarna igenom. Något som rådman Erik Handmark betonade är extremt ovanligt. Från polisens sida uppgav man dock att det var en bedömning som gjorts i samråd med stationsbefäl.

På fråga från Handmark uppgav Vetlandabon att han själv inte hade några invändningar mot att behålla handfängslet på.

Under den del av förhandlingen som var öppen för allmänheten gav mannen ett samlat intryck och svarade kort på de frågor han fick. När beslutet att han skulle häktas lästes upp sjönk han under en kort stund ihop där han satt karmstolen bredvid sin advokat.

Åklagare Martin Svensson begärde att mannen skulle häktas med restriktioner, något som tingsrätten biföll. Exakt vad dessa restriktioner innebär ville Svensson dock inte kommentera närmare.

Tingsrätten beslutade också att mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en läkarundersökning där mannens psykiska tillstånd undersöks närmare av en specialist i psykiatri.

Åtal ska vara väckt senast 6 mars.

OBS: Sändningen är nu avslutad – du ser reprisen i spelaren ovan.

Läs mer:

Man anhållen efter storbrand

Stor skada efter branden

Räddningsledaren: Fanns risk att branden skulle spridas

Heimstaden: Oklart vad som händer med huset