Efter att Mikael Sterner sagt att han var beredd att samarbeta med SD i en debattartikel valde Sävsjös Liberaler att inte ta med honom på sin kommunlista till valet i höst.

— Kommunföreningen tyckte att det här var olyckligt. Det finns inget att samarbeta kring med SD, vi har helt olika värderingar så det finns inget att mötas i, säger Peter Grahn som är första namn för Liberalerna i Sävsjö.

Efter debattartikeln gick partiet på regional nivå ut och klargjorde att ett samarbete inte var aktuellt. Sterner gick också själv ut och drog tillbaka sin invit men i Sävsjö valde man på nomineringsstämman ändå att inte ta med Sterner på sin lista, vilket nu gör att Mikael Sterner lämnar Liberalerna och byter parti till Landsbygdspartiet oberoende.

Annons

— Jag tycker att det är tråkigt att det blir så här. Det bottnar naturligtvis i utspelet men vi har inte sparkat ut honom. Vill han sedan engagera sig någon annanstans är det upp till honom, säger Peter Grahn.

Även Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot för Liberalerna från Jönköping, säger att det är tråkigt att Sterner lämnar partiet.

— Vi hade ett bra samtal efter debattartikeln och han stod kvar på regionslistan efteråt så det var aldrig tal om uteslutning. Vi behöver alla våra medlemmar men samtidigt är det viktigt att känna att liberalismen är drivkraften och det gjorde väl han inte eftersom han byter parti.

Det här blir Mikael Sterners andra partibyte på ett, år då han 2017 lämnade Socialdemokraterna och gick över till Liberalerna. Själv har Sterner skrivit på sin blogg att det hela är uselt gjort från Liberalerna i Sävsjö, som han kallar för "en vild samling "orealistiska borgare" och att det saknas politisk bredd av företrädare i största allmänhet".

En längre intervju med Sterner om hans nya politiska riktning kommer...