För Lena Westring var det premiär i deltagandet i de svenska mästerskapen i ostkakebakning.

— Jag är ju uppvuxen med ostkakebakning genom min mamma och mormor. Jag vill föra traditionen vidare och brukar baka ostkaka till släktkalas. För en tid sedan fick jag en fråga från min systerdotter att hon av mig ville lära sig ostkakebakning i 18-årspresent. Så nu förs traditionen vidare, det är jätteroligt, säger hon.

Mammas recept

Lena Westring berättar att hon inte hade några nerver inför premiärdeltagandet i SM.

Annons

— Nej, jag var inte nervös, utan såg bara det här som en kul grej, försäkrar hon och fortsätter:

— Det är så himla roligt att baka ostkaka. Det viktigaste är mjölken, man måste ha riktig bonnamjölk, förklarar hon.

Lena gör ostkakan enligt sin mammas gamla recept.

— Utöver bonnamjölken ska det vara lite mjöl i ostkakan samt salt, ägg, grädde och en aning socker. Dessutom skållar jag inte mandeln, utan maler den. Det ska vara lite tuggmotstånd i ostkakan, den ska ha lite grövre struktur, anser hon.

Carina kom tvåa

Lena Westring hamnade inte på prispallen i SM. För henne gör det dock ingenting.

— Nej, absolut inte, det var kul att bara vara med och att jag gick till final. Jag kan absolut tänka mig att ställa upp fler gånger, säger hon.

Utöver Lena Westring representerades Vetlanda kommun av Carina Ståhlgren från Korsberga och Elisabeth Magnusson från Kvillsfors. För Carina gick det riktigt bra, hon hamnade på en meriterande andraplats. Titulera sig svensk mästare i ostkakebakning kan Susanne Höglander från Lammhult göra. Hon vann med motiveringen ”ostkakan har en vacker guldgul yta med konsistens och lagom stora ostkorn. God med fin mandelsmak och sötma”. Tävlingen arrangerades av Ostkakans Vänner.