Det var på julafton som vindkraftverket brakade ihop. Mats Gerebrink hörde inte själv smällen men har genom andra fått förklarat att det var ett speciellt ljud.

Vad gäller själva händelsen förklarar Mats att många Lemnhultsbor är chockade.

— Det har varit lite diskussion kring isbildning eller att någon del kan lossna från vindkraftverken. Men att något sånt här skulle hända kunde ingen ana, säger Mats.

”Lite fundersam”

Annons

Något som Mats uppskattat med vindparken är tillgängligheten. Besökare har själva kunnat ta sig till området för att se sig omkring bland alla vindkraftverk.

— Men nu är jag lite fundersam på om man verkligen kan garantera säkerheten bland besökare i området i framtiden.

Vill ha information

Det råder fortfarande frågetecken kring vad som orsakade att vindkraftverket brakade ihop, men trots det har Stena Renewable försökt hålla Lemnhultsborna underättade.

— De skickade ut ett mejl med information på juldagen. Det stod inte mycket i det men det känns som att de inte vill hålla något hemligt för oss här i byn, säger Mats, och fortsätter:

— Jag har förståelse i att arbetet för alla inblandade tar tid och det får ta den tid det tar. Jag hoppas på att de snart kan ge oss i Lemnhult en förklaring på vad som hände och när det snurrar igång som vanligt där igen, säger Mats.