På en bänk i den kalla hallen sitter Fethia Sengaf och Jasmin Ahmed och har koll på sina tre barn och deras kompis. De har varit i Sapas ishall flera gånger den här veckan. Barnen gillar att åka skridsko och slå med klubborna.

— Det är jättebra att vara här och leka med kompisar, säger Omar som är van skridskoåkare.

Sedan september månad är han och syskonen i hallen varje helg. Under sportlovsveckan har de tid att åka varje dag och det blir inte mycket vila. Fethia har te och frukt med sig, och vatten. För barnen som åker håller sig rejält varma.

— Efteråt går vi och badar och spelar tennis, berättar Fethia som arbetar som modersmålslärare och nu också är sportlovsledig.

Annons

I hallen finns också en familj bestående av tre generation pojkar. Farfar Leo Larenholtz, sonen Patrik och barnbarnen Elias och Isak. Leo är träslöjdslärare på Vetlanda friskola till vardags och det var när han följde med skolans elever till ishallen en dag som han blev så otroligt sugen på att åka skridskor igen. Det var 17 år sedan sist men nu hade han köpt nya som han passade på att inviga.

— Jag åkte mycket skridskor som knatte, berättar Leo vars dialekt avslöjar att han är från Stockholm, Nacka närmare bestämt.

Elias och Leo är inte lika vana skridskoåkare men tack vare sportlovet kan de nu öva i egen takt och åka så mycket benen bara håller.

Ledig eftermidd

Klockan har passerat lunch när Anders Fransson dyker upp med sina barn Inez, 8 år, och Sixten, 4 år.

— Jag fick ledig eftermiddag och passar på att ta lite sportlov, berättar han när han snörar barnens skridskor.

De är ofta i hallen, i stort sett varje söndag, och Inez ger sig raskt ut på isen när skridskor och skyddsutrustning är på plats. Hon gillar att åka skridskor och längtar att få spela i ett lag.

— Skirö kanske, säger hon.

Lillbrorsan är inte lika duktig som hon på skridskor.

— Men duktig för att vara fyra år, konstaterar hon.