Anders Svensson har spelat flest herrlandskamper av alla svenska fotbollsspelare genom tiderna och har två SM-guld med Elfsborg.

ANDERS SVENSSON

Född: 17 juli 1976 i Göteborg.

Klubbar i karriären: Guldhedens IK (1980-1990), Hestrafor..

ANDERS SVENSSON

Född: 17 juli 1976 i Göteborg.

Klubbar i karriären: Guldhedens IK (1980-1990), Hestrafors IF (1990-1992), IF Elfsborg (1993-2001), Southampton FC (2001-2005), IF Elfsborg (2005-2015).

Landskamper och mål: 148 matcher, 21 mål.

Meriter i urval: SM-guld med Elfsborg 2006 och 2012, guld i svenska cupen 2001 och 2014, tvåa i FA-cupen med Southampton 2003, spel i VM 2002 och 2006, spel i EM 2004, 2008 och 2012.

När han gästade Myresjö/Vetlandas frukostmöte berättade han energiskt om sin egen karriär – men hamnade ofta på sidospår där han inte sparade på kritiken mot svenska tränare eller mot storstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

– Jag har fått en del skit när det vrids och vänds på saker man säger, och då främst när man säger något om Zlatan Ibrahimovic, säger Anders Svensson.

På frågan om hur Zlatan Ibrahimovic var i omklädningsrummet fick gästerna ett väldigt ärligt svar:

– Han kan vara hur trevlig som helst för att i nästa sekund vara en fullständig idiot. Emellanåt har han betett sig så fruktansvärt illa mot en del spelare att man undrat vad som egentligen händer, berättade Svensson och fortsatte:

– Jag tror han vill testa nya spelare. Det är som att han vill bryta ned dem för att se vad de klarar av och det kanske är så han själv blivit så bra. Men jag kan inte säga att jag tror på den modellen. Det har aldrig varit något mellan honom och mig, jag tror han alltid haft någon sorts respekt för oss som är lite äldre.

Svensson om...

...Sitt bästa fotbollsminne: ”Mitt första mästerskap som var VM i Japan och Sydkor..

Svensson om...

...Sitt bästa fotbollsminne: ”Mitt första mästerskap som var VM i Japan och Sydkorea där jag också fick mitt stora genombrott. Sedan slår SM-gulden med Elfsborg högt också”.

...Han ångrar något beslut: ”I så fall att jag flyttade hem från England lite för tidigt. Jag kunde ha varit ute i Europa en längre tid och tjänat mer pengar, men samtidigt känner jag att jag hade missat mycket om jag inte flyttat hem till Elfsborg också”.

...Sveriges chanser att nå VM 2018: ”Landslaget bygger något nytt och då gäller det ha tålamod. Jag har inga förväntningar om att Sverige ska nå VM, trots att det börjat bra i kvalet. Som jag ser det bygger man ett landslag som ska vara riktigt bra först om två år”.

...Vem han tror är nästa stora landslagsstjärna: ”Då väljer jag Viktor Claesson som varit i Elfsborg många år. Han har fått en kanonstart i Ryssland men tyvärr inte riktigt fått chansen i landslaget än. Men jag tror stenhårt på honom, men vill även nämna Rasmus Elm som verkligen ser ut att vara tillbaka”.

...Om att ha tagit landslagsrekordet från Thomas Ravelli: ”Jag träffar Thomas Ravelli en gång ibland och han säger att han är glad för min skull, men det tror jag inte. Han ser åtminstone inte så glad ut när han säger det”.

Anders Svensson förklarar dock att Zlatan Ibrahimovic är en stjärna ut i fingerspetsarna.

Annons

– Zlatan är en fantastisk spelare, det kan ingen ta ifrån honom. Vi har ingen speciellt tät kontakt, men när vi träffas snackar vi lite så klart.

Och det är så här det brukar se ut när Anders Svensson, eller andra från landslaget åker omkring. De flesta vill veta så mycket som möjligt om Zlatan.

– Och mitt problem är väl att jag inte kan vara tyst, jag gillar kanske att prata lite för mycket, skämtade Svensson.

Förstår inte tränarna

Gästerna som var på plats i Vetlanda FF:s klubbhus på Vitalavallen fick även höra landslagsprofilens syn på merparten av de svenska tränarna och vad han tycker om dem.

– 80 procent av den träning som genomförs i Sverige går ut på vad man ska göra när motståndaren har bollen och jag har aldrig fattat det där, säger Svensson och fortsätter.

– Jag har själv varit där med flera tränare. Vi har samlats i något rum och fått se inspirationsvideor på Fabregas, Lampard och Gerrard där man pratat om hur duktiga de är som vrider på huvudet hela tiden för att förbättra sitt passningsspel. Sedan ska man byta om och gå ut på planen och träna och vad händer då? Jo, man går ut och tränar försvarsspel istället för att träna på det där med att vrida på huvudet när egna laget har bollen.

Anders Svensson hittar dock några tränare inom svensk fotboll som skiljer sig från mängden och hyllade då speciellt Jönköpings Södras tränare Jimmy Thelin.

– De flesta svenska tränare är ju stöpta i samma form. Jag tycker att Jimmy Thelin i J-Södra och Graham Potter i Östersund är de som sticker ut. Det är två spännande tränare som verkar ha en lite annorlunda syn och taktik än det vi sett den här generationen svenska tränare ha.

Mästarnas mästare

Anders Svensson har en lång och framgångsrik fotbollskarriär bakom sig och den där frispråkigheten hyllas han för i en av sina nya roller som expertkommentator.

Inom kort kommer man kunna se mer av den tidigare landslagsstjärnan i tv. Som många andra tidigare idrottsstjärnor finns han med i den här säsongen av SVT:s Mästarnas mästare.

– Jag åkte dit med två målsättningar. Den första var att inte göra bort mig helt och det andra var att ha roligt. Jag tycker jag lyckades ganska bra och det här är bland det roligaste jag någonsin gjort, säger Svensson som tävlade med och bodde ihop med bland andra tidigare golfstjärnan Helen Alfredsson.

– Om man tycker att jag pratar mycket så kan jag säga att jag åtminstone ligger i lä där, säger Svensson och ler.