Den senaste uthyrningspolicyn kom ut våren år 2014 och beskriver bland annat att:

”Sådana arrangemang och sammankomster som innefattar illegal verksamhet eller har inslag, föreläsare eller annan typ av information som för fram främlingsfientliga, rasistiska eller för annan grupp förnedrande/stötande/exkluderande påståenden/uttryck får ej genomföras i dessa lokaler”.

Inbjudna föredragshållare är Ingrid Carlqvist och Jan Sjunnesson som båda anses vara hårt kritiska mot Islam och ibland omnämnda som Islamfientliga. Ingrid Carlqvist är författare, journalist och chefredaktör för webbtidningen Dispatch International. Jan Sjunneson är tidigare chefredaktör på SD:s tidning Samtiden och jobbar på anonyma hatsajten Avpixlat.

Monica Evertson (SD) uppger att hon var i kontakt med Kulturhuset redan i augusti och att bokningsbekräftelsen kom den 9 september.

— Då visste de att det var Ingrid Carlqvist och Jan Sjunnesson som skulle föreläsa. De sade upp bokningen med kort varsel och borde ha kunnat sina regler redan i september.

Annons

— Hur eller hur så är vi invalda och sitter i kommunstyrelsen och ska Kulturhuset vara till för alla så ska det vara det.

Evertson kontaktade Ljunga Park samma dag som avbokningen var ett faktum och där var det inga problem att hålla föreläsningen, understryker hon, varför den blir av på lördagseftermiddagen.

Kommer SD i Sävsjö att bojkotta Kulturhuset efter detta?

— Jag kan inte svara för alla andra, men jag kommer inte att gå dit i alla fall. Däremot nyttjar jag bowlinghallen, som är fri från Kulturhuset.

— Jag blev så besviken och ledsen. Det är vuxenmobbning. Men nu är det som det är, det är bara att ta nya tag.

Endast några dagar innan föreläsningen skulle äga rum avbokade alltså Kulturhusets ledning och hänvisade till ovan nämnda uthyrningspolicy.

— Det är policyn som vi fått centralt och det är den som gäller, kommenterar föreståndare Pelle Nööjd. Detta är inte något mot Sverigedemokraterna som parti, utan mot innehållet i föreläsningen.

Men varför togs inte ett sådant beslut redan vid bokningstillfället?

— Det kan man säga var lite naivt av oss, så det kan vi ta på oss. Vi kände inte till policyn på det sättet vid den tidpunkten. Det var olyckligt.

Är du rädd att folk kommer bojkotta Kulturhuset nu?

— Nej, det hoppas jag verkligen inte.