Tidningen har pratat med Patrik Forsberg, coach, samt Patrik Wincent, auktoriserad terapeut och föreläsare, som driver företaget Dataspelsakuten. Båda åker runt och föreläser om dataspelsberoende och hur vår kropp fungerar när spelen belönar våra kroppar genom att skicka ut dopamin när vi lyckats uppnå olika saker i spelens värld. Båda är i grunden positiva till att Pokémon GO slagit igenom.

— Tonåringar som var vana att sitta helt isolerade i sina rum och spela är nu helt plötsligt ute i naturen och rör på sig. Vi ser positivt på utvecklingen av spel där motion är en viktig faktor, som tidigare förbisetts i de flesta spel. Vi vill stötta utvecklingen av liknande spel i framtiden, säger de.

Men det finns också mycket att tänka på. Som att det lätt blir så att man slukas upp i det man gör och till och med kan bli trafikfarlig.

Spelberoende

Kollegan Patrik Forsberg började spela i fem-, sex-årsåldern och när han var i 20-årsåldern insåg han att spelandet tagit över hans liv.

— Jag var helt inne i MMORPG-världen, en ändlös spelvärld. Jag var så uppslukad, satt minst åtta timmar om dagen och spelade. Det var som ett heltidsjobb. Den världen var enklare att hantera än den verkliga, berättar han.

Så även han är positiv till att spelarna nu kommer ut och rör på sig, blir mer sociala och får se nya platser.

— Men det gäller samtidigt att vara lite uppmärksam på sig själv. Är det värt att alltid sitta med telefonen på ett fik? Det händer något med närvaron då som förändrar vårt beteende. Vi tror att vi har kontroll men speldesignerna bestämmer hur vi ska bete oss. Det blir lätt att man tar en omväg till jobbet eller en extra lång promenad, vilket i och för sig kan vara bra.

Själv tycker han att man som förälder ska tänka på när det är dags att låta barnen börja spela och hur mycket tid de ska få ägna sig åt spelandet.

Annons

— Jag har själv en femåring som inte får spela Pokémon GO. Jag tycker att han ska få uppleva naturen ändå, utan att behöva tänka på pokémonfigurer när vi är ute och går. Han ska få vara ute och leka och vara barn.

Tio tips

Här följer nio tips från dem båda:

1. Se upp för trafiken eller andra saker som finns där ute, det är lätt att bli distraherad.

2. Håll i pengarna, det är mycket enkelt att köpa fördelar i spelet, som är designat så att det blir roligare om man betalar.

3. Bli inte fångad i rankning och belöningssystemet som finns i spelet. Vi gör nästa vad som helst för att fånga våra favoritdjur. Folk klättrar in på säkerhetsområden, går in i obevakade grottor, klippor etc. Dopaminet i våra kroppar gör att vi ständigt vill klättra och levla upp oss till nya banor, få mer poäng etc. I slutändan är det trots allt bara ett spel. Hitta en balans.

4. Gör det till en social aktivitet för hela familjen, där ni tillsammans kan umgås ute i naturen och leta efter era Pokémon favoritdjur.

5. Ha mobilfria zoner där ni inte spelar Pokémon Go, och lev efter det själv. Exempelvis vid matbordet, före frukost, när ni skall gå på bio osv.

6. Som bilförare, använd aldrig Pokémon Go samtidigt som du kör din bil. Människor har även setts cykla, åka moped eller airwheels samtidigt som man jagar Pokémons. Även det kan vara farligt och bör undvikas.

7. Jaga inte Pokémons i ditt sovrum. Låt ditt sovrum få vara teknikfritt så att du kan koppla av ditt nervsystem och din hjärna så att du kan få bättre sömn kvalité.

8. Låt spelet bli en morot för ditt barn att se nya platser men håll dig till begränsad tid. Om du kan få med ditt barn på nya resor men inte spela hela tiden har du skapat en win win.

9. Se till att ni har fickpengar eller en rejäl matsäck om ni tänker vara borta hela dagen för att jaga Pokémons. Ni kommer att röra på er mycket och bränna en massa kalorier. Se till att även dricka en massa vatten under dagen.

— Slutligen, ha riktigt roligt tillsammans.