Detta säger Robert Litzén efter att det står klart att hans företag, Dackebygdens kött i Virserum AB, blir leverantör av färskt kött i Vetlanda kommuns nya livsmedelsupphandling. Vetlanda-Posten träffar Litzén på gården Ramnås utanför Nye. Lantbruket drivs av Kjell Conradsson som i första skedet levererar köttet till Robert Litzén och Dackebygdens kött.

— Köttet som Conradsson levererar håller hög klass och vi har samarbetat sedan jag startade företaget i Virserum för tolv år sedan. För mig finns det dock utrymme för fler köttleverantörer. I och med att jag vann upphandlingen finns det möjlighet för företaget att expandera och jag har redan anställt fler i personalen, säger Litzén.

Fler värdesätter

Med på träffen i Ramnås är också Jan Johansson (VF) och Lars Brihall (VF) som representerar Vetlanda framåtanda, ett av de partier som uttryckte glädje över resultatet av den nya livsmedelsupphandlingen.

— I upphandlingsprocessen hade man kontakt med många mindre företag. Alla nappade inte på att lämna anbud, men om resultatet av denna upphandling visar sig bli en framgång, vilket vi tror, kanske fler till nästa gång vågar lämna anbud, säger Lars Brihall som fortsätter:

— Det känns som att allt fler konsumenter börjar värdesätta de små företagen som finns på landsbygden, säger Brihall som själv är lantbrukare.

— För mig är det logiskt, att erbjuda småländskt kött i Småland, framhåller Robert Litzén.

Till skolorna

Kjell Conradsson har drivit gården Ramnås på heltid i 20 år. Han berättar att han kom i kontakt med Robert Litzén när Sävsjö slakteri las ned.

— Det finns inte så många alternativ när det gäller mindre slakterier men jag kom i kontakt med slakteriet i Lammhult. Även Robert Litzén gjorde affärer med detta slakteri så det var så vi började samarbeta, säger Conradsson.

Annons

Robert Litzén berättar att han i nuläget har 40 leverantörsställen att leverera kött till.

— Mycket köttfärs och grytbitar levereras exempelvis till skolorna. Jag tror att tillagningspersonalen uppskattar det färska köttet och det märks också på matkvaliteten, säger han.

En del av köttet säljs även direkt via gården Ramnås. Det styckas hos Dackebygdens kött och paketeras sedan i köttlådor.

— Det är uppskattat hos kunderna att ha denna möjlighet, säger Conradsson.

Ligger i tiden

Jan Johansson tycker det är positivt att kommunens olika verksamheter nu får tillgång till mer närproducerade varor.

— En vara blir aldrig bra av att fraktas långt, är hans åsikt.

— Närproducerat ligger i tiden. Vi har haft tråkiga debatter om köttfusk och antibiotika. Här i Vetlanda kan vi visa att vi erbjuder något annat, något bättre, säger Lars Brihall.

Jan Johansson har tidigare uttryckt att kostnaden för livsmedelsinköp till och med har sänkts i den nya upphandlingen.

— Det är helt och hållet upphandlingsenhetens förtjänst. De har delat upp inköpen. Låter man en grossist ta hand om allt är det de som ställer kraven. Det blir också mycket utländska produkter, säger han.

Stolthet i yrket

Avtalet för leverantörerna i upphandlingen gäller i två år med option på två års förlängning. För Kjell Conradsson innebar livsmedelsupphandlingen att han som leverantör kan känna större yrkesstolthet och arbetsglädje.

— Man kan följa hela kedjan på ett annat sätt. Det är en häftig tanke att våra barn i skolan äter det kött vi producerar här på gården, säger han och ler.

Mat