I den här ringhörnan står jag med megafon och gastar om att jag tycker att det är upp till var och en om de vill vara med och spela.

I den andra ringhörnan står i stort sett hela övriga Mediesverige och de allra flesta av det här landets invånare.

Jag syftar naturligtvis på NHL-svenskarnas nej tack till Hockey-VM. Det är naturligt att tycka att det är fruktansvärt dåligt av våra välbetalda NHL-proffs att inte ställa upp för kronorna. Att dra på sig den svenska landslagströjan bör vara en hederssak. Ja, jag tycker som de allra flesta att det är riktigt tråkigt att Sverige inte får loss proffsen, när det känns som att alla andra länder får det.

Annons

Men, jag tycker samtidigt att det är upp till varje enskild spelare att själv känna om man är motiverad till spel.

En spelare som kommer från NHL är inte bättre än Robert Rosén, Jimmie Ericsson... eller vad man nu må heta. I alla fall inte om NHL-svensken inte själv vill vara där. Jag tycker att varje enskild individ själv avgör vad de gör med sin semester. För det vi alla ska komma ihåg när vi är så snabba att döma: Det är World Cup senare i år, vilket redan innebär en månad mindre semester för stjärnorna.

Vi måste komma ihåg att det är 82 omgångar i NHL.

Det är många resdagar, det är press utifrån, det är press från dem själva. Visst får de lön för mödan, men jag tror att man är ganska sliten efter en säsong i Nordamerika.

Därför tar jag mycket hellre en motiverad och frisk lirare än ett namn, som SKA vara bra. Det behöver inte bli så i alla fall.

Gustav Nyquist, en av de få som kom, gjorde förmodligen rätt. Han lär ha spelat in sig i World Cup-truppen.

Det jag själv tar med mig allra mest från det här världsmästerskapet är finländaren Patrik Laine. 18-åringen är verkligen ”the real deal”.

NHL