”Poste Restante”, som konstgruppen kallar sig, säger att de utgår från Stockholm. Under kommande år är de del av konstprojektet Side-show som Vetlanda museum delar med Eksjö museum, Nässjö konsthall och Gislaveds konsthall. På var ort ska ett situationsspecifikt konstverk skapas under nästa år, och på var ort av olika konstnärer.

Fakta: Side-show

Följ arbetet här: www.side-show.se (lanseras snart)

Instagram: sideshow2016

Facebook: ..

Fakta: Side-show

Följ arbetet här: www.side-show.se (lanseras snart)

Instagram: sideshow2016

Facebook: sideshow2016

Mer om konstgruppen: www.poste-restante.se

– Vi har gjort urval av konstnärer som kan ta sig an situationen och skapa en platsspecifik konst som är utanför storstäderna. Det är ett socialt engagerande koncept som vi känner kan äga rum när eller var som helst. Vi vill ha samtalet och dialogen med platsen vilket gör projektet genomarbetat på ett annat sätt, säger Nina Øverli som tillsammans med Therese Kellner är curator för utställningen.

Ska träffa folk

Gruppen är i Vetlanda nu för att göra research och kommer under nästa år göra flera besök i staden för att träffa människor och samla olika berättelser från personer i kommunen.

Annons

– Vi försöker kartlägga Vetlanda i termer av relationer. Vilka bor här? Vilka relationer finns på plats? Vilka relationer är oväntade, intressanta, ansträngda, farliga, produktiva, nyttiga, nödvändiga? Vi vill få en inblick i hur samhället funkar här, säger Erik Berg som är en del av konstgruppen.

Oklar slutprodukt

Även om gruppen ofta har ett visst fokus och har skaffat sig en första uppfattning av Vetlanda så är det är lång väg kvar till en fastställd slutprodukt.

– Vi börjar nog få en bild av staden men jag ser också fram emot att få den bilden jag har nu omkullkastad ett par gånger, för att se olika sidor. Jag är övertygad om att den kapaciteten finns här, säger Berg.

– Det finns alltid någon form av interaktion. Våra projekt bygger på dialog och deltagande. Det blir inget utan mötet, det är det som är huvudsaken, säger gruppmedlemmen Stefan Åkesson.

Varför valde Vetlanda att delta i projektet?

– Det är givet att vi ville vara med, vi jobbar ju med det här, att bredda och hitta samtal och dialoger med olika grupper naturligtvis, det är ju en kärnverksamhet i ett museum, konst är ju till för alla, säger museichefen Thomas Johansson.