Kommunstyrelsen valde att skicka tillbaka ärendet kring att ersätta kommunens ristippar med en mindre återvinningscentral i Vrigstad. Politikerna kom överens om att ärendet behöver undersökas mer noggrant och att mer information om konsekvenserna behövs innan ett beslut kan tas.

Relaterat: Njudung höjer priserna – bidrar till planer på ett Mini-Flishult i Sävsjö kommun

– Det var mycket saker att gräva ner sig i och därför drev jag att vi skulle lugna oss, säger Mats Hermansson som inte är säker på att det är en bra lösning att ta bort ristipparna.

– Men det är höga kostnader för att ta hand om dem så här bör man kunna effektivisera och spara pengar. Det kan exempelvis vara att inte hålla dem öppna dygnet runt eller året runt. Det blir lite sämre service men exempelvis har jag upplevt att när man stängde på nätterna i Sävsjö minskade nedskräpningen så det skulle man kunna göra även i Rörvik, Stockaryd och Vrigstad.

Relaterat: Uppskattad avfallskalender uteblir igen

Att ha en egen återvinningsstation är något som politikerna tidigare varit kritiska till, mest på grund av de stora kostnaderna som det skulle innebära. Nu har man till viss del tänkt om.

I samband med att Njudung i förra veckan aviserade utökade kostnader för avfallshantering sade kommunstyrelsens ordförande, Stefan Gustafsson (KD), att människor i slutänden ändå nog är beredda att betala för bra service.

Annons

Mats Hermansson (M) är osäker på en Mini-Flishult och fick kommunstyrelsen med sig om att undersöka ärendet mer noga.
Foto: Caj Källmalm

— De ökade kostnaderna för renhållning hänger bland annat samman med att eventuellt bygga ett Mini-Flishult, där man kan lämna exempelvis möbler och datorer. Det ska även vara bemannat för en bra service. Förutom ett Mini-Flishult ser vi också över en kombination med källsortering i hemmet som den långsiktiga lösningen. Där kommer det nog att bli flera fack i hemmet för metall, plast och glas, som hämtas av sopbilen.

Relaterat: Så tänker Sävsjöpartierna kring ekonomi och miljö

På kommunstyrelsens sammanträde framkom även att det inte är sannolikt att man kommer göra något med Moderaternas motion om att införa kamerabevakning. Det är något som Mats Hermansson anser är okej, så länge man har någon sorts lösning.

– Men det är något vi måste göra omgående. Det är återremitterat till kommunstyrelsens utskott nu och det försvinner efter nyår. Så vi behöver omgående sätta oss och diskutera det här med Njudung, säger Mats Hermansson.