LÄS MER: Så ser Forssellska gården ut efter branden

LÄS MER: Kommunen köper Forssellska gården

LÄS MER: Brandrester avslöjade historia

LÄS MER: TV: Vinnaren i arkitekttävlingen avslöjad

LÄS MER: Heta känslor när virket hamnade på tippen

LÄS MER: Här är de arkeologiska fynden i Eksjö: "Det här är ganska ovanligt"

Annons

LÄS MER: Upphandling av Ciselören avbryts – anbuden överskred budgeten

I måndags var det sista dagen att lämna anbud till nybyggnationen på Ciselören i Gamla stan. Nu är upphandlingen klar och avslutad. Uppdraget tilldelas Byggkompaniet i Nässjö AB. Om tio dagar ska kontraktet skrivas på. Cirka 55 miljoner kronor beräknas den nya byggnaden kosta att uppföra.

– Jag är glad och nöjd. Nu ser jag fram emot att få jobba med Byggkompaniet, säger Maria Lund, vd på Byggnadsfirma Stridh och Son AB.

Byggnaden finansieras med försäkringspengar och lån. Hyresintäkterna från lägenheterna och verksamhetslokalerna kommer att finansiera lånen. Därmed är det inga skattemedel som används för att finansiera nybyggnationen.

Vid den arkeologiska undersökningen på platsen fann man bland annat trälådor som kan vara från 1700-talet.
Foto: Alexandra Sundberg

Köp av Stridh och Son

Det var i mitten av augusti 2015 som fastigheten Ciselören 1, med byggnaden Forssellska gården, började brinna. Det privatägda bolaget Byggnadsfirma Stridh och Son AB ägde fastigheten. Efter branden ville ägarna sälja bolaget, och Eksjö kommun beslutade sig att köpa. Anledningen var för att säkerställa en återuppbyggnad av ett bostads- och affärshus.

Avtal skrevs mellan Byggnadsfirma Stridh och Son AB och Eksjö Stadshus i april 2016, och godkändes i kommunfullmäktige senare i april. Affären att köpa bolaget kostade 14,9 miljoner. Detta finansierade Eksjö stadshus AB med aktieägartillskott från Eksjö kommun.

Kommunfullmäktige i Eksjö beslutade i mars, tidigare i år, att styrelsen för Stridh och Son skulle vara densamma som för styrelsen för Eksjöbostäder AB.

Under två somrar var tomten täckt med ett trädäck som gjorde platsen mer tillgänglig för allmänheten.
Foto: Alexandra Sundberg

Avbruten upphandling

Ett trädäck byggdes på platsen för att täcka resterna efter branden och göra platsen mer tillgänglig. Trädäcket byggdes 2016 och togs bort hösten förra året. Då det skulle genomföras en arkeologisk undersökning på tomten. Något som behövdes göras innan en upphandling av nybyggnationen kunde genomföras.

Utformningen av huset som nu ska byggas upp vann den arkitekttävling som genomfördes hösten 2016. Det var Okidoki arkitekter AB som hade det vinnande förslaget, "Ett hjärta är alltid rött".

Upphandlingen av nybyggnation på Ciselören 1 började i februari, tidigare i år. Då var målsättningen att byggstarten kunde ske redan i maj. Då anbuden överskred projektbudgeten avbröts upphandlingen i april, och en ny upphandling påbörjades lite senare.

Vårdträdet som klarade sig undan branden kommer att tas ner i samband med att byggnationen startar på tomten. Ett nytt vårdträd ska däremot planeras när bygget är klart.
Foto: Madeleine Fransson

Vårdträd tas bort

I måndags avslutades den andra upphandlingsomgången, och det blev Byggkompaniet i Nässjö AB.

– De hade det lägsta priset. Om tio dagar ska vi träffas för att skriva kontrakt samt prata om när det kan tänkas bli byggstart. Det kommer definitivt att bli innan nyår, säger Maria Lund.

Till våren 2020 är målsättningen att den nya byggnaden ska stå klar. Vårdträdet som finns på tomten kommer däremot inte att bevaras.

– En arborist har gjort en utredning och kommit fram till att trädet är i dåligt skick. Det är tveksamt om det kommer överleva en byggnation, därför beslutade styrelsen att trädet kommer att tas ner. Vi kommer att planera ett nytt vårdträd när bygget är klart, säger Maria Lund.

Verksamheter och boende i närområdet av Ciselören, samt allmänhet, kommer att påverkas av byggnationen. Därför ska det ske en kontinuerlig information om byggprocessen.

– Vår plan är att upprätta en kommunikationskanal för att sprida information på ett bra sätt. Vi ska prata med entreprenören hur vi ska kommunicera med dem på bästa sätt, säger Lund.