Hos hantverkarna Mitt i Årset var det full ruljans redan innan marknaden officiellt hade dragit igång. Gun-Britt Artursson, som jobbar med olika former av hantverk och vävning, är en av de hantverkare som är med i Mitt i Årset.

— I ungefär tio år har vi annonserat för marknaden tillsammans med bygdegården, det kommer mycket folk dit och sedan passar de på att svänga förbi oss. Idag har det kommit en hel del människor, även en del som aldrig har varit här innan, berättar hon.

Stämning inför julen

Mitt emot ligger kaféet och inredningsbutiken Hyr å Häpna, som bjuder på fika och julstämning. Rune Andersson och Ingmarie Andersson från Nävelsjö berättar att de har varit runt och kikat och köpt lite dricka och glögg.

— Och träffat bekanta, lägger Rune Andersson till.

Annons

— Det finns många fina hantverk att titta på, och så ger det lite stämning inför julen, säger Ingmarie Andersson.

Handmålade tomtar

Lite längre bort, upp för en backe, lyser det från julmarknaden i Årsets bygdegård. Redan vid fem-tiden när marknaden skulle starta var det fullt av människor, berättar Peter Frisk, som säljer ost utanför bygdegården.

Innanför har hantverkare samlas för att sälja sina arbeten och bjuda på gemytlig julstämning. Lite längre in i lokalen säljer Anita Andersson handmålade jultomtar, men hon berättar att det inte är hon själv som har målat dem.

Det är hennes vän sedan många år tillbaka, Gert Karlsson, som har målat tomtarna för hand. Men Anita berättar att hennes vän tyvärr gick bort hastigt i år.

— Men jag har lovat hans mamma att sälja tomtarna, berättar hon där hon sitter bredvid sin syster Agneta Claesson bakom ett bord av rödmålade tomtar.

Jul