Carling Family Band startade redan 1983.

— Då var det stort med folkmusik och gammeldans och vi provade i början på lite olika musikstilar. Vår pappa Hans som drog igång bandet var en rutinerad tradjazzmusiker så vi gled in mer och mer på det spåret och där har vi hållit oss sedan dess. Den centrala jazzrepertoaren är central även i vårt band, säger Max Carling som har klarinett som huvudinstrument i jazzensemblen.

Var barnstjärnor

I Carling Family spelar fyra syskon och i början på 1980-talet kan man beskriva dem som ”barnstjärnor”.

— Jo, det gick bra för oss när vi startade. 1985 fick vi spela exempelvis spela på Skeppsholmsfestivalen och vi gjorde ett par tv-inslag, bland annat i ”Nygammalt” med Bosse Larsson. Vissa belackare sa att ”när de blir vuxna är de inte längre lika intressanta” men vi har hållit i. Förklaringen kanske är att vi såg oss som vuxna redan från början, säger Max och skrattar.

Pappa Hans ”Cooling” Carling kallades på 1960-talet för ”Malmös tradjazzkung” men idag kanske Carling och jazz för de flesta är synonymt med Gunhild Carling, trombonisten med den starka personligheten.

Annons

— Det går kanske inte att frångå att Gunhild blir frontfigur även när vi spelar tillsammans i familjebandet. Vår gemensamma idé är att driva Carling Family som vi vill att det ska vara, ett bra och fungerande familjeprojekt, säger Max Carling.

Varieté tillför

Utöver jazzmusiken finns det fler inslag som utmärker bandet Carling Family.

— Genom åren har vi tillfört cirkusvarieté till musiken. När vi gör dessa konststycken som bland annat innefattar akrobatik och jonglering, kan musiken leva lite mer ”vildvuxet” och vi kan röra oss lite friare. För många ingredienser kan ibland innebära ”gulasch” men för oss funkar det perfekt, skrattar Max Carling.

Carling Family är ett band som ser framtiden an och faktum är att bandet just nu är inne i en föryngringsfas.

— Våra barn tar mer och mer plats i orkestern. Mina döttrar spelar exempelvis sopransaxofon och trombon men jag tjatar lite på den ena dottern, Nanna, att hon ska spela klarinett. Klarinetten har ett stort register, ett fantastiskt instrument som många underskattar, menar Max Carling.

Vad kan då Vetlandaborna förvänta sig?

— En medryckande konsert med variation. Dessutom blir det några udda nummer, bland annat har Gunhild fått en idé att spela jazz på blockflöjt, säger Max entusiastiskt.

Dessutom kommer Janne Näsström, trollkarl från Västervik men bördig från Vetlanda, att medverkar med ett nummer efter paus.