I vinterträdgården på Göransgårdens vårdboende i Vrigstad sitter ett gäng äldre och löser dagens korsord tillsammans.

— Det är härligt att se er, säger undersköterskan Lena Nikolausson och kramar om en av kunderna.

Lena Nikolausson har jobbat inom hemtjänsten i Rörvik, Stockaryd och Vrigstad i över 23 år. Inte en enda gång har hon funderat på att flytta på sig.

— Det här jobbet är så otroligt givande. Ibland känner jag att jag jobbar här av rent egoistiska skäl, för jag mår så himla bra här. Jag vill inte göra något annat, säger hon.

Som hemtjänstpersonal varierar hennes arbetsuppgifter mellan allt från omvårdnad och städning till vardagsträning och promenader.

Annons

— Mitt jobb är att göra vardagen så bra som möjligt för andra människor. När jag dessutom får chans att sätta en extra guldkant på deras tillvaro, så känns det lite som att vinna på lotto, säger Lena Nikolausson.

Totalt finns drygt 55 kunder inom Hemtjänst Söders distrikt, plus ett hundratal personer som har trygghetslarm.

— Det gör hemtjänsten till ett väldigt varierande yrke där man får träffa många människor i olika stadier i livet, säger Marie Gustafsson, områdeschef för Hemtjänst Söder och vårdboendena Göransgården och Hästskon i Vrigstad.

Behov av vikarier

Just nu söker Marie Gustafsson efter sommarvikarier till såväl boendena som hemtjänsten. Men det är inte alltid så lätt. Särskilt svårt är det att hitta vikarier som vill arbeta hela sommaren.

— För ett par år sedan var det tvärt om. Då ville alla jobba under båda semesterperioderna, men i dag är det många som vill passa på att tågluffa eller åka bort. så det blir lite mer pusslande från vår sida för att få ihop det, säger hon.

Man har dock fått ja från ett par tjejer som läser till undersköterska, och som redan nu får hoppa in på kvällar och helger när det behövs folk.

— Vi har flera pensionsavgångar inom de närmaste åren, så här finns det verkligen alla möjligheter att kunna få fast jobb så småningom, säger Marie Gustafsson.