— Ja, vem är jag?

Vi träffar Stefan Lundin på Kyrkogatan i Vetlanda. Här finns all möjlig teknisk utrustning som han och kollegor använder inom Teknikkompaniet och det relativt nystartade Flexibel ledteknik. Det är här som Stefan håller till när han inte är ute och reser.

— Jag skulle väl säga att jag är en helt vanlig Vetlandakille. Jag har bott i Vetlanda så gott som hela mitt liv bortsett från några korta tillfällen med lumpen och utbildning.

Genom Teknikkompaniet och Flexibel ledteknik jobbar Stefan med sitt stora intresse: ljud, musik och teknik.

— Allt började nog med att jag upptäckte pappas rullbandspelare, som man absolut inte fick pilla på. Jag och ett par kompisar startade en musikförening och senare ett företag som hette Pleasure nöjesproduktion. Vi arrangerade många konserter i Folkets park och på andra ställen på den tiden då det begav sig.

Bakom kulisserna

Många har kanske sett Stefan intill ett mixerbord eller bära runt på en massa sladdar vid exempelvis Vetlandafesten eller Sommarkväll i Gränna hamn, men det är få som riktigt greppat vad det är han gör på jobbet.

— Jag jobbar mycket i det tysta, bakom kulisserna. Men jag är producent och projektleder event och evenemang. Det kan vara att jag anordnar ett företags jubileumsfest, där jag syr ihop allt från att leverera möbler och mat till teknik, personal och artister, för att nästa dag spela in en konsert i Stockholm eller Kiruna åt Sveriges Radio.

Stefan beskriver att han sällan jobbar under 60 timmar i veckan. Och han jobbar oftast när alla andra är lediga.

— Jag har väl inte så mycket hobbys. Det är svårt för mig att exempelvis ha en stående tid att spela innebandy på onsdagskvällar, jag jobbar ju garanterat hälften av gångerna. Jag försöker lägga min lediga tid på min familj istället.

Fler livespelningar

Genom årens lopp har han haft flertalet samarbeten, som P3 Sommarsession, Svensktoppen nästa, After work med Eng, P4 live eller Sommarkväll i Gränna hamn.

Annons

— Jag har varit i den här branschen i snart 35 år och visst har jag sett hur den förändrats. Även om jag kan sakna tiden då man nördade ner sig i nyköpta vinylskivor har den vikande skivförsäljningen gjort att artister i dag gör allt för att nå ut och bli upptäckta, ofta genom livespelningar, vilket är roligt. Publiken ges möjligheten att träffa och lyssna på sina idoler på ett annat sätt i dag.

Genom jobbet träffar Stefan allt från nyblivna stjärnskott till mångåriga musiker, som ofta är gamla idoler. Även om han hört och sett mycket kan han än i dag bli glatt överraskad av nya musikaliska upptäckter, exempelvis sångerskan Miriam Bryant.

— Det var för tre år sedan, i Karlstad, precis när hon slagit igenom. Under hennes soundcheck stod jag bredvid henne på scenen. Hon har en otrolig röst, sjunger så avskalat. Det var en häftig upplevelse som berörde mig mycket.

Vetlandakär

Stefan får inte bara uppleva musik i alla dess former, han utforskar även stora delar av Sverige. Bara senaste tiden har han haft produktionsjobb i Göteborg, Luleå och Norje. Även om han älskar att besöka nya platser finns det fortfarande inget som ligger honom så varmt om hjärtat som hemorten.

— Det är något speciellt med Vetlanda. Om jag har varit ute på resande fot flera dagar i sträck så är det skönt att köra in i stan, köra längs den mysiga Storgatan med all växtlighet, för att sen komma hem till familjen.

Stefan träffade sin fru Johanna 2002, som han i dag har två barn ihop med och två barn från ett tidigare förhållande. För honom är Johannas förståelse kring att hans yrke ofta kräver långa arbetspass och mycket resande något han värderar högt.

— Kunder kan ringa och behöva få något gjort, något som kräver att jag styr om i planeringen snabbt. Tack vare min fantastiska fru, och vår släkt, klarar jag av att göra det.

”Saknar honom”

Familjen har gjort att han ofta funderat kring sitt val av yrke, funderingar som ökat senaste halvåret. I januari i år gick nämligen en av Stefans bästa vänner och kollega sedan många år Calle Wisborg bort. Bortgången har tagit mycket hårt på Stefan.

— Det var Calle som alltid sa att mikrofonen är våra penslar och det är med den vi målar upp bilden för publiken vid radioapparaterna.

Stefan drar ett djupt andetag och fäster blicken på en hylla intill.

— Jag saknar honom. Jobbet är verkligen inte sig likt längre, att fortsätta utan honom är tungt. Man börjar ju fundera över livet när något sånt här händer, fundera över situationen i hur länge man orkar med alla tunga lyft, de långa resorna och timmarna jag inte spenderar med familjen.

Vad är det som driver dig i att fortsätta?

— Att jag älskar det här jobbet, att det är så omväxlande. Ingen vecka eller dag är den andra lik. På det sättet har jag världens bästa jobb.