Först ut på scenen onsdag den 2 augusti är Kathinka Lindhe som är barnbarnsbarn till Sixten Sparre och Luitgard ”Lycka” Adlercreautz Sparre. För många är kärleksdramat vida känt, hur adelsmannen och löjtnanten Sixten Sparre lämnade sin fru, grevinnan Luitgard, för cirkusprinsessan Elvira Madigan. Men Kathinka kommer till Vetlanda för att berätta historien från ett perspektiv som ofta glöms bort, nämligen Lyckas.

— Alla berättelser om detta är sockersöta, den ultimata kärlekshistorien där de går i döden för varandra, det perfekta Hollywooddramat. Men Sixten var min fars morfar och i vår familj var detta väldigt nedtystat men på gamla dar har jag varit och grävt. Jag förstod att Sixten var en riktig skitstövel.

Annons

— Det jag intresserade mig för var den som knappt nämns, Lycka. Vissa tänkte väl att hon var så tråkig att han stack och hon är den som ingen riktigt har kollat på. Men det har jag gjort, om hennes liv, hur hon kom att bli en Vetlandabo när hennes man stuckit, skjutit sig och lämnat efter en stor skuld.

Brev från Lycka

För ett par år sedan släppte Kathinka en bok om kärleksdramat ur Lyckas perspektiv och hon har sedan dess fått ytterligare information kring historien som hon kommer dela med sig av på scenkanten.

— Det är ännu mer spännande för mig, sedan jag släppte boken 2014 har jag kommit i kontakt med släktingar som har haft kvar brev från Lycka som hon skickat till sin storebror. Jag och alla andra kan läsa det som skrevs i tidningarna men nu kan jag också läsa breven parallellt med artiklarna. Hur hon inte anar någonting och hur hon skriver att Sixten är hennes stora kärlek. Så jag ska läsa lite ur breven på onsdag. Jag ser fram emot att komma till Vetlanda.

Fler på sommarpratscenen

Den 9 augusti dyker sedan Tamim Ayash upp på scenkanten för att berätta om sin flykt från Syrien. En tuff resa för en bättre framtid och hur han har bemötts när han slagit sig till ro i Vetlanda.

Stewe Jonsson gästar scenen den 16 augusti och pratar då om uppväxten i Skirö, åren som journalist och om livet innanför stadshusets väggar.

LÄS MER: Gripande vid scenkanten

LÄS MER: Mohamad berättar om tiden i Vetlanda

LÄS MER: Skratt och eftertanke vid scenkanten