De elever upp till nionde klass som deltar i Vetlanda biblioteks satsning "Sportlovsboken" har som mål att läsa ut en skönlitterär bok under sportlovsveckan. Efteråt får eleverna skriva en kort recension av boken, och alla deltagare får varsin bok och är med i utlottningen av presentkort till bokhandeln.

Bibliotekariernas bästa högläsningstips

Martina Eriksson:

En härlig och rolig högläsningsbok är "Lisbet och sambakungen" av Emm..

Bibliotekariernas bästa högläsningstips

Martina Eriksson:

En härlig och rolig högläsningsbok är "Lisbet och sambakungen" av Emma Karinsdotter. Den passar barn i åldrarna sex till nio år. En annan är "Ishavspirater" av Frida Nilsson som passar barn i åldrarna åtta till tolv år.

Andreas Nyquist:

Jag skulle tipsa om Katarina Genar. Det finns en mystik i hennes böcker som barnen kan känna igen sig i och samtidigt finna trygghet av även om de är spännande.

— Att läsa på lovet är viktigt för att upprätthålla läsningen. Hittar man precis rätt bok så kan det leda till att man blir en storläsare, säger Martina Eriksson, barnbibliotekarie på Vetlanda bibliotek.

Annons

— Jag tror att det finns en bok för alla, och vi kan hjälpa till att hitta den, säger Andreas Nyquist.

Högläsning viktigt

Att få barn som inte tycker om att läsa att hitta läslusten är en utmaning – men på biblioteket kan föräldrar få hjälp på vägen. Sedan en vecka tillbaka finns en särskild högläsningshylla med tips på böcker som gör sig extra bra att läsa högt.

— Det är extra viktigt med högläsningsböcker och att läsa bra berättelser så att barnen får mersmak och vill läsa själva. Läsning är otroligt viktigt för språkutvecklingen, säger Martina Eriksson.

— En del som inte tycker om att läsa har kanske läst någon bok med svåra ord och inte kommit in i berättelsen. Det är viktigt att boken är bra, säger Andreas Nyquist.

— Det behöver ju inte heller vara att läsa, det går lika bra att lyssna på en ljudbok tillsammans.