Halloween är till för utklädnader och kusligheter men på ett bra sätt menar Vetlanda scoutkårs ordförande Martin Kretz. Han tycker att det är synd att den roliga högtiden ska förstöras.

— Clownfenomenet är en tråkig trend som jag hoppas ebbar ut. Den stör dagens samhälle och gör det otryggt, säger han.

Vill inte förknippas

Annons

I år kommer ingen att få vara utklädd till clown under scouternas halloweensmyg. Kretz berättar att man snabbt valde att ta beslutet efter den uppståndelse som skett och efter att Vetlanda cosplays ordförande, Alexander Segerblom, tagit avstånd då ”skräckexperten” Fred Andersson uttalat sig i Aktuellt.

— Jag tycker att det var jättebra att cosplayföreningen gick ut och tog avstånd och de refererar till oss så vi vill också uttala oss. Det är bättre att förebygga och vi vill göra en kul och kuslig kväll för allmänheten och inte förknippas med det ofog som andra clowner håller på med, säger Kretz.

Är beredda

Martin Kretz menar att clownerna är tvärtemot allt som scouterna står för och berättar att de har pratat med sina scouter om att clowneriet inte är okej. Scoutledarna har dessutom varit förberedda på ifall något skulle hända, exempelvis på senaste lägret.

— Om något skulle hända så går vi in och sover inte ute i tälten, säger Kretz.

Dock berättar han att barnen hittills inte har varit clownrädda utan varit fullt upptagna med scoutaktiviteterna.