Annonsen med graviditetstestet kommer främst att skickas hem med direktreklam till hushållen. På annonssidan kommer även ytterligare en beskrivning att medfölja om hur testet ska göras (se Ikeas reklamfilm här).

Ikeas graviditetstest kommer du att hitta på en annonssida där spjälsängen Sundvik presenteras till ett pris av 995 kronor. Om graviditetstestet visar sig vara positivt så kommer du få se att en ny text blir synlig – priset på spjälsängen ändras då till att i stället kosta 495 kronor.

Graviditetstest görs genom att mäta andelen hCG-hormoner i kvinnans urin. På annonssidan kommer en särskild ruta att finnas där urinet ska droppas. I de vanliga graviditetstest som säljs på apotek och i livsmedelsbutiker är resultatet klart efter ett par minuter. Då visas antingen ett plustecken för att det är graviditet eller ett minustecken om det inte är graviditet. Det finns även digitala graviditetstest som på en display säger om resultatet är positivt eller negativt.

Annons

Går det att garantera att testet på er annonssida ger ett lika säkert resultat som andra graviditetstest?

— Ja. När vi har gjort annonssidan har vi utgått från hur en graviditetssticka ser ut. Vi har behövt göra vissa tekniska framsteg för att kunna göra sidan, säger Emil Eriksson, pressinformatör på Ikea Sverige.

Annonsen med graviditetstestet är en fortsättning på Ikeas marknadsföringskampanj "Där livet händer".

— Vår utgångspunkt är att beskriva vardagen för människor och livet som en blandning av glädje och spänning, säger Emil Eriksson.

Nyheten om Ikeas annons med graviditetstestet har väckt stor uppmärksamhet.

— Det har ringt folk från hela världen och frågat om detta, säger Emil Eriksson, som jobbar på Ikeas pressavdelning i Älmhult.

Ikea har även tidigare satsat på liknande kampanjer för att locka blivande föräldrar. På alla hjärtans dag 2013 erbjöd Ikea i Australien nyblivna föräldrar en gratis spjälsäng om de fick ett barn som föddes den 14 november 2013 – alltså på dagen nio månader efter den stora kärleksdagen.