Efter Kommunal och Unionen kommer IF Metall med sina cirka 315 000 medlemmar som ett av de absolut största fackförbunden i Sverige. Under året valdes Marie Nilsson in på posten som ny ordförande i IF Metall.

— Då jag varit vice förbundsordförande kanske det inte kom som en överraskning när jag fick frågan att kandidera till ordförandeposten. Däremot såg jag det inte som självklart, utan betraktade det som en stor utmaning, förklarar hon när Vetlanda-Posten får en pratstund med henne under hennes visit på Sapa Profiler.

Första kvinnan

Faktum är att Marie Nilsson är den första kvinnan som besitter posten som ordförande i IF Metall.

— Det kanske inte är oväsentligt att det var en kvinna som fick uppdraget, men uppmärksamheten kring detta kanske är större utifrån än internt i vårt fackförbund, säger Nilsson och fortsätter:

— IF Metall kommer inte börja jobba på något radikalt annorlunda sätt för att jag är ordförande, utan vi kommer jobba efter de riktlinjer som är uppsatta av kongressen. Däremot kan det vara en viktig symbolfråga att jag som kvinna är ordförande. Jag kan vara en förebild för andra och någon som andra kvinnliga medlemmar kan identifiera sig med.

Upptäckte kraften

Vem är då Marie Nilsson? Uppvuxen i Stenungssund började hon som 18-åring att arbeta som driftstekniker på företaget Borealis.

— Jag hamnade i samma skiftlag som fackordföranden och detta präglade mig. Efter ett tag fick jag åka på tvärfackliga ungdomskurser och träffade där likasinnade, berättar hon.

Marie Nilsson säger att hon personligen inte har upplevt någon specifik orättvisa och att det skulle vara detta som fick henne att engagera sig fackligt.

Annons

— Jag hade förmånen att få jobba på en arbetsplats med bra villkor. Det som drev mig var att få vara med och bygga den fackliga organisationen. Jag såg också vilken kraft som fackligt arbete kan utgöra, säger hon.

Öppet ledarskap

Marie Nilsson har haft en mängd fackliga uppdrag, bland annat som studieorganisatör, förhandlare och avdelningsordförande i både gamla Industrifacket och IF Metall. Sedan 2000 har hon suttit i förbundsstyrelsen. Som ordförande säger hon sig ha en nyfikenhet och öppenhet för förändringar.

— Jag vill ha ett öppet ledarskap och är beredd att ompröva gamla sanningar. Vi måste hela tiden vara relevanta för våra medlemmar. Utmaningarna är många. Vi har flera medlemmar på mindre företag och det gäller att få dem att organisera sig, säger hon.

Efter en negativ trend av färre arbetstagare som väljer att engagera sig fackligt har medlemstappet stabiliserats.

— Under senaste krisen försvann många industrijobb och därmed också många medlemmar. Nu jobbar vi fokuserat och har rekrytering högt på agendan, förklarar hon.

På turné

Nilsson berättar att hon just nu är ute på en mindre ”turné” i Sverige. Fackförbundets ledning har strategiträffar på tio platser runt om i landet och två av dessa är förlagda till Höglandet. Under onsdagen besöker även Marie Nilsson Nässjö.

— Michael Lönn som är klubbordförande för IF Metall på Sapa Profiler är en person som jag har träffat tidigare då jag var förhandlingsledare och han satt med i förhandlingsdelegationen. Något av det roligaste jag vet är att få komma ut och träffa medlemmarna. På Sapa Profiler har jag fått en rundtur och bland annat fått se några av de fantastiska produkter man tillverkar. Här får man bevis på att den svenska industrin är konkurrenskraftig, säger Nilsson och ger exempel.

— De flesta kanske tror att ramarna till Ikeatavlor tillverkas i Kina, men så är det i själva verket här, i Vetlanda, som de produceras. Det är trevligt att få titta på, säger Nilsson.

Michael Lönn och hans kollegor fann ett stort nöje att få guida runt Marie Nilsson i lokalerna på Sapa Profiler.

— Att ”högsta hönset” kommer och besöker oss är ett bevis på hur ”nära” vi är varandra inom IF Metall. Vi har haft en bra diskussion under dagen. Något vi har framfört är utmaningen i att hitta rätt kompetens, men framförallt att få behålla den. Det är idag hård konkurrens om arbetstagarna, säger Michael Lönn.