En hyresvärd noterade att en av hyresgästerna inte hade betalat hyran och ansökte om avvisning. När kvinnan nåddes av beskedet kontrollerade hon sina betalningar och upptäckte att hon råkat sätta in pengar på ett konto till en annan hyresvärd.

Hon vände sig till hyresvärden som förstod misstaget och drog tillbaka vräkningen.

Annons

Men detta nådde inte fram till Kronofogden som fortsatte att arbeta med ärendet. Samma dag som Kronofogden skulle verkställa vräkningen fick den stackars kvinnan reda på detta.

Hon kontaktade Hyresgästföreningen som lyckades lösa det hela på en timma genom att ringa Kronofogden som stoppade vräkningen och drog tillbaka ärendet.

Mariana Lesic var den som handlade ärendet på Hyresgästföreningen.

— När man får ett krav från kronofogden är det alltid viktigt att man skickar in ett skriftligt svar, där man antingen bestrider eller accepterar kravet. Det är också alltid bra att ringa och kontrollera så allt är i sin ordning, för att inte riskera att ett ärende fortsätter utan att man vet om det, säger hon i ett pressmeddelande.

Men kan man verkligen bli vräkt bara efter en hyra?

— Ja absolut det kan man. Efter en vecka kan hyresvärden ansöka om avhysning. Men hyresvärden är skyldig att ge hyresgästen tre veckors respit att betala in hyresskulden, säger P-G Nyström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Sydost.