För fem år sedan blev Åsa Lagerqvist från Vetlanda plötsligt väldigt sjuk. Hon kunde inte gå mer än korta sträckor, benen skakade, hjärtat rusade och hon var extremt trött.

Efter att ha varit hos läkaren fick hon diagnosen postinfektiös trötthet och hon blev sjukskriven från jobbet som sjukgymnast.

— Jag sov till klockan halv tre på eftermiddagen, då var det dags att hämta mina barn på dagis och det var det enda jag orkade med, berättar Åsa.

Bränslet tog slut

Det skulle visa sig att Åsa hade blivit utbränd, eller ”gått in i väggen” som det ofta kallas. Efter många år av förträngd stress sade kroppen ifrån innan hon själv hade förstått vad det var som var fel.

— Man blir väldigt bra på att dölja att man blir sjuk. För mig kändes det ungefär som om bränslet tog slut, säger hon.

Trots att Åsa hade börjat känna av stressrelaterade symptom nästan tio år tidigare hade hon inte förstått vad som var på väg att hända.

Medicinsk rehabilitering

— År 2003 när jag först började känna av stressen kom jag i kontakt med Göran Boll som då ledde kundaliniyoga, vilket senare vidareutvecklades till yogaformen Mediyoga, som är en yogaform som används för medicinsk rehabilitering.

Både Åsa och hennes man kommer från Vetlanda, men bodde tidigare i Stockholm. År 2007 bestämde de sig för att flytta tillbaka till sin hemort.

Annons

Det var efter att paret hade fått sitt andra barn och Åsa hade jobbat i ett par år som hon blev sjuk.

— Under hela det första året som jag var sjukskriven orkade jag bara gå ut en liten kort stund varje dag. Det gick väldigt sakta att bli bättre, berättar hon.

Utbildning i Mediyoga

Till slut bestämde sig Åsa för att försöka med Mediyoga som hon hade blivit introducerad för nästan tio år tidigare.

— Jag gick en utbildning i medicinsk yoga på det som kallas för Mediyogainstitutet i Stockholm under två år.

Ungefär en gång i månaden åkte Åsa till Stockholm för att fullfölja utbildningen. Nu är hon utbildad yogaterapeut i Mediyoga och även stresscoach.

— Skillnaden mot vanlig yoga är framförallt att det har gjorts stora vetenskapliga studier på den här yogaformen som visar att det har mycket positiva effekter för en rad olika sjukdomar och besvär, förklarar Åsa.

Åsa håller även yoga som friskvård på företag, skolor, event och konferenser mm. Hon har även mottagning för individuell yogaterapi. Mediyoga på företag har i studier visat lägre antal sjukskrivningar och i det moderna samhället behöver vi använda fungerande verktyg för alla då stressen är det största hotet mot vår hälsa och stressrelaterad ohälsa ökar lavinartat bland både vuxna, ungdomar och barn.

Yoga med hjärtat

Tidigare i vår startade Åsa upp sin verksamhet Yoga med hjärtat som erbjuder kvällskurser på Helhelshälsan i Vetlanda. Kurserna är för alla och fungerar både förebyggande och rehabiliterande, förklarar Åsa.

Till hösten kommer hon att utöka verksamheten med nya kurser.

— Jag kommer att hålla en kurs i stress - och utbrändhet under hösten. Det blir en blandning av teori och yoga där deltagarna under åtta tillfällen får lära sig en slags ”första hjälpen i utbrändhet”, förklarar hon.

Lär känna dig själv

Att verksamheten har fått just namnet Yoga med hjärtat kommer ifrån att vi i dagens samhälle behöver träna på att känna och lyssna från hjärtat, då vi lätt fastnar i sinnet/egots ekorrhjul på grund av stress, menar Åsa.

— Det handlar om att lära känna sig själv och inte hela tiden hamna i ett prestationstänk, utan istället acceptera och känna medkänsla med sig själv, säger Åsa.