Det var i veckan som kultur- och fritidsnämnden beslutade att tilldela årets kulturpris till Iris Thydén. Förvaltningschef Stewe Jonsson var den som ringde pristagaren och meddelade nyheten.

— Det var verkligen en stor överraskning, berättar Iris Thydén som fortfarande inte smällt beskedet.

— Jag blev väldigt överrumplad och satt tyst ett bra tag i telefonen. Samtidigt blev jag väldigt glad.

Det står i beslutet att Iris Thydén som ordförande i Skede hembygdsförening i många år lett föreningens strävan att bevara och vårda kulturarvet, och att hon är initiativtagare och god arrangör.

Annons

— Det lär väl stämma eftersom de skriver så, säger hon som kommentar till motiveringen.

Iris Thydén har varit ordförande sedan 2001 men medlem i föreningen sedan 1956. Hon sitter också med som ersättare i länsförbundet, och har fått medalj av förbundet för sitt ideella arbete. Hon har också fått titeln Årets Skedebo av sockenföreningen där hon också är aktiv, liksom inom kyrkan.

— Det här är ett ideellt arbete som man inte får ersättning för på något vis. Det går inte att räkna alla timmar som man lägger ner i föreningarna, för då kan man undra om det verkligen inte finns mer än 365 dagar på ett år.

Just nu planeras det inför hembygdens dag som anordnas i Skede tredje söndagen i augusti.

— Den kommer att gå i folkskolans tema, eftersom folkskolan fyller 175 år i år. Vi håller också på att planera midsommarfirandet.

Kulturpristagaren får 10 000 kronor. Vad Iris Thydén ska göra med pengarna har hon ännu inget svar på.

— Pengar går det ju alltid åt, men det får väl bli något speciellt.