— Jag blev helt paff! Detta hade jag verkligen inte väntat mig. Men det är så roligt. Det värmer verkligen, säger Ann-Charlotta Dahlberg.

Hon har lunchrast efter en förmiddagstur till Myresjösimhall med en klass från Korsberga skola. I söndags eftermiddag stod hon som vanligt med ÖIF:s damklubb på Korsbergadagen.

— Men jag skulle sjunga med kyrkokören klockan 16 och gick hem lite i förväg. Därför var jag inte på plats när Årets Korsbergabo tillkännagavs, berättar hon.

— Sedan mötte jag personer som sa grattis och jag frågade dem om jag vunnit något på lotteri. När de berättade vad det handlade om tänkte jag bara ’hjälp, och jag som inte är någon talare’. Jag vet ju att Årets Korsbergabo förväntas säga något i kyrkan efter att diplomet delats ut vid julkonserten.

För engagemanget

Givetvis gick tacktalet hur bra som helst.

— Jag sa att så många fler hade del i utmärkelsen. Utan alla andra skulle min insats inte varit värd något, säger hon.

Motiveringen lyder: ”En kvinna som med stort engagemang och hjärta leder våra barn och ungdomar både på fritiden och i yrkeslivet, verksam och aktiv i flera av samhällets föreningar.”

Diplomet och en minnesgåva delades ut av Fredrik Edemyr i samhällsföreningens styrelse.

Annons

— Ann-Charlotta är med i scouterna och har varit ledare under en lång rad år. Hon är också aktiv i idrottsföreningens damklubb och på många andra sätt, säger han.

Eftersom Ann-Charlotta Dahlberg varit så engagerad i barn och unga både ideellt och i arbetet är hon välkänd av de allra flesta i samhället med omnejd.

Började tidigt

— Jag har jobbat med barn sedan jag var 16 år. Då fick jag ansvar för lekis för sexåringarna två dagar i veckan, berättar hon.

Det var ett stort ansvar för en tonåring men Ann-Charlotta klarade det galant.

— Sedan blev det jobb som barnflicka och när jag fick egna barn blev jag dagmamma. Därefter läste jag till barnskötare och var med om att öppna Lemnhults daghem, som det hette då, fortsätter hon.

Efter tio år där började Ann-Charlotta arbeta på förskolan i Korsberga.

— Genom kommunens fina erbjudande fick jag sedan möjlighet att läsa till förskollärare. Det var något jag drömt om hela livet.

Nu arbetar hon som resurs på Korsberga skola.

— Jag fyllde 66 i år men jobbar det här läsåret också. Jag kände att jag ville följa fjolårets förskoleklass till första klass som jag lovat, säger hon.

På fritiden har hon lagt ner mycket tid inom Svenska scoutförbundets verksamhet i Korsberga.

— Mina föräldrar var också scoutledare så det var naturligt för mig att bli scout, säger hon.

Just ordet engagerad verkar sammanfatta Årets Korsbergabo 2017 väl.