Christina Larsson växte upp i Hylletofta och bodde där fram till och med gymnasiet. Därefter flyttade hon till Linköping för att studera på förvaltningslinjen och är därmed statsvetare i grund och botten. I dag bor hon i Göteborg och livnär sig på sitt författandeskap.

År 2007 släppte hon sin första deckare, vilken blev början på hennes fristående serie där man får följa samma kriminalteam. Fram till och med år 2010 släppte hon en deckare för varje år.

Feelgood-författare

I år är hon aktuell med sin femte bok Alibi AB som är betydligt mer lättsam och humoristisk. Christina gick en kurs år 2010 i att skriva manus för film och TV och under den tiden föddes idén om hennes nya bok.

— Den här har jag hållit på med ganska länge till och från. Att skriva deckare är ganska mörkt och tungt, man skrattar inte så mycket när man skriver det. Det påverkar mig lite grann när jag går in i karaktärerna. Samtidigt så är det noga med researchen när det handlar om deckare, för de läsarna kollar upp och känner till grejer.

Annons

— Så jag kände att – nej – jag vill skriva en rolig bok. Och det har varit vansinnigt roligt och jag har skrattat mycket för mig själv. Hjärnan får verkligen flippa fritt.

Christina berättar att när man skriver under den här typen av genre kan allt i grund och botten vara påhittat. I Alibi AB vet exempelvis inte läsaren var berättelsen utspelar sig, men däremot förstår man att det är en mindre stad.

Har du haft någon särskild ort i åtanke när du skrivit, med tanke på din bakgrund i Sävsjö kommun?

— Nej, jag har valt att inte ha det. Det har varit skönt att inte begränsa sig på det sättet. Det finns inga begränsningar. Det handlar om att skriva så att läsaren köper galenskapen ändå. Läsaren vet rent intellektuellt att det inte kan gå till på det sättet, men att det ändå funkar i boken.

— Mina karaktärer är vanliga människor som hittar lösningar efter sina egna små tankebanor.

Kommer du att lämna deckarspåret nu?

— Nej, det tror jag inte, jag får fortfarande mejl och förfrågningar om när min nästa deckare ska komma ut. Jag har inte stängt den dörren ännu, men detta var ett roligt sätt att skriva på, så det får nog bli en till i det här stuket. Jag ska sätta mig om någon vecka och börja skriva på en ny bok.

— Det är något särskilt med att slå upp datorn och endast se titeln och en blank sida ett. Man får förtränga det där blanka. Sedan har jag ett synopsis och många tankar om vad det ska bli. Jag har gått och funderat mycket i sommar om vad nästa bok ska handla om.

— Detta är verkligen drömmen, det är så roligt.

Christina avslutar med att berätta att hon är väldigt glad och stolt över att boken Alibi AB även har blivit utvald att ingå i Akademibokhandelns Låna & Läs.