I veckan har 18 ungdomar, från Piteå i norr och Helsingborg i söder, varit på ridläger på Vedbände gård. Vissa av ungdomarna har aldrig varit på läger tidigare, andra har aldrig sovit borta någon gång, men två saker har de alla gemensamt - ett hästintresse och att de alla är hjärtsjuka.

— Det här är personer med allt från att man gjort hjärttransplantation till att man har svåra eller lättare hjärtfel. Det har därför inte varit ett helt vanligt ridläger, säger Lena Klarefelt, ordförande i Hjärtebarnsföreningen i Kronoberg.

Annons

Klarefelt beskriver att dagarna alltid anpassats efter ungdomarnas mående, för att se vem som orkat med vad, och utöver ridledare och Hjärtebarnsfondens egna ledare har det även funnits läkare på plats hela tiden.

— Det är bra för ungdomarna att komma ut och träffa andra hjärtebarn, se andra som är som en själv. Sen är det bra med ridning då det stärker muskler som kan ha skadats efter operation.

Lycka i blicken

Det är tack vare ett generöst bidrag från Kavlifonden som Hjärtebarnsfonden kunnat anordna detta, och genom rekommendation från Ridskoleförbundet föll valet på Vedbände.

— Det har varit helt fantastiskt här. Vedbände är underbart. Det finns ett hjärta på det här stället som passar in på våra ungdomar, säger Klarefelt.

— Och lyckan man ser i ögonen på alla ungdomarna är så fantastiskt. Barnen trivs och säger att det här är det bästa lägret de varit på.

LÄS MER: Ridläger - hetare än någonsin