”Är det moraliskt rätt att ta mer än 50 procent av vad en barnmorska tjänar?”. Detta skrev riksdagsledamot Helena Bouveng i en tweet på Twitter i samband med debatten om regeringens ekonomiska vårproposition samt vårförändringsbudget. I debatten deltog partiernas ekonomiska talespersoner. Ulla Andersson (V) talade bland annat om den svenska modellen och de låga lönerna inom välfärden när hon ställde en fråga till Ulf Kristersson (M).

— Det råder brist på personal inom välfärdsyrken och villkoren är tuffa. Är det då inte moraliskt rimligt att vi som tjänar mer än 63 000 kronor i månaden och har 38 000 kronor kvar efter skatt ska bidra mer till välfärden? Då kan vi få fler sjuksköterskor, vårdbiträden, undersköterskor och förskollärare som får bättre löner och arbetsvillkor, framhöll Ulla Andersson.

Höga skatter

Ulf Kristersson replikerade då att ”är det moraliskt rätt att staten tar mer än hälften av vad en barnmorska tjänar på att jobba extra?”. Han framhöll också:

— Alla vet vad som händer med en omoralisk skattepolitik, vi har prövat det förut på 1970- och 1980-talen, framhöll Kristersson som nämnde Astrid Lindgren som exempel.

Annons

Astrid Lindgren gav ju sig in i skattedebatten efter att som egenföretagare fått betala 102 procent i skatt.

— Vi i Sverige har internationellt sett höga skatter och har de högsta marginalskatterna. Oavsett skattetrycket så blir Vänsterpartiet aldrig nöjda, menade Ulf Kristersson.

Lite klumpigt

Det var alltså som en följd av Ulf Kristersson inlägg som Helena Bouveng skrev på Twitter.

— Jag citerade alltså i stort vad Ulf Kristersson sa. Det jag menade var att med regeringens politik blir det 300 000 fler som behöver betala mer än 50 procent i skatt. Jag borde ha varit övertydlig och skrivit att skattesatsen handlar om en del av lönen, det vill säga efter 38 000 kronor får man betala 50 procent i skatt på resten, säger Bouveng.

Kritiken lät inte vänta på sig. ”Du är riksdagsledamot för Moderaterna helt utan grundläggande matematik och ekonomikunskaper” och ”är det moraliskt rätt att sprida lögner som riksdagsledamot?” var några av de fräna kommentarerna.

— Som sagt, jag uttryckte mig lite klumpigt men har inte tagit bort tweeten för att jag i sak står för den. Som väntat blev det en löpeld från vänsterpartister, men egentligen borde man bli mer upprörd över att det inte lönar sig för barnmorskor att jobba extra, säger Bouveng.