Många känner igen det som Bandyfemman men sedan Ica miniallsvenska las ner för ett par år sedan startades Bandyhjärtats miniallsvenska. Det nationella nätverket riktar sig liksom tidigare till landets femteklassare.

— Bandyhjärtat byggdes upp av bandyfantaster som ville att det skulle fortsätta. Det spelas här i Vetlanda, i Lidköping, Uppsala och Edsbyn. Det är så de har delat upp områdena, berättar Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson.

Nyttig tävling

Inne i bandyhallen på Sapa arena hittar man Vetlandalagen från Bäckseda skola, Landsbro skola och Mogärdeskolan. Under dagen fick de möta de två Växjölagen från Öjaby skola och Sandsbro skola.

— Det är enda spelet och vinnaren härifrån får åka upp till Stockholm där de spelar semifinal och sedan är finalen dagen efter.

Annons

Han tycker att det är synd att det inte längre är lika många klasser som är med och spelar. Dels har skolorna inte velat tävla men många klasser har heller inte fått ihop lag då få har kunnat åka skridskor.

— Jag har hört av mig till skolorna men någon gång är det bara någon i femman som åker skridskor och då går det inte. Men i övrigt tycker jag personligen att det inte är farligt att tävla. Och att det är nyttigt att det kommer in något annat och bryter så de inte behöver sitta i skolsalen hela tiden. Få in mer ungdomar i föreningar, föreningslivet är nyttigt, att de får någonstans att gå till. Jag tror att det kan betala tillbaka till barnen i slutändan.

Skapar gemenskap

Ute på isen är det full fart men inte bara där på de två planerna där matcherna spelas. Utanför planen står avbytarna och ropar och väntar spänt på att få bytas in. Och på läktaren sitter de som inte spelar och hejar på sina klasskamrater med höga rop och en trumma i högsta hugg.

— Det är en rolig grej och vi är med ibland och ibland inte, det beror på, säger Mogärdeskolans lärare Michael Engström.

Enar det eller splittrar det klassen när vissa är med och spelar och andra inte?

— Alla är engagerade så det enar. Det är därför vi är med, för att det blir en klassgemenskap och vi skulle inte vara med om det inte var det.

Det var Öjaby skola som gick segrande ur torsdagen tio matcher, med Mogärdeskolan tätt efter. Förutom att klassen kommer att åka och spela semifinal i Stockholm vann de även ett bidrag som kommer från Smålandsbandyns ungdomsfond.