För fyra år sedan gjorde Sävsjöpartierna en överenskommelse att inte sätta upp valaffischer och valskyltar. En överenskommelse som snabbt urartade i en diskussion om att det hotade demokratin och där vissa partier löste det med annan offentlig skyltning.

Relaterat: Kommunala partiföreträdare oroade över opinionsläget

Till i år har kommunstyrelsen därför i god tid gått ut med var partierna får göra sin valskyltning i kommunens tätorter. Kommunstyrelsens ordförande, Stefan Gustafsson (KD), säger att platserna är valda utifrån var de blir synliga utan att störa exempelvis trafik.

— Vi har plockat ut olika lämpliga platser som vi är överens om blir bra. Det är platser där det blir synligt men inte blir någon trafikfara eller stör boende. Även om det inte är den valmarknadsföring som är mest "up to date" känner en del partier känner man att det hör till valrörelsen.

Vänstra kartbilden visar var i Stockaryd och högra var i Vrigstad partierna kan ansköka om tillstånd för valskyltning.

I Sävsjö tillåts skyltning längst Mejensjögatan mellan Filgatan och brandstationen samt vid rondellen på Eksjöhovgårdsatan på sidan mot Nygatan. I Vrigstad tillåts valskyltning vid rondellen i västra infarten på sidan upp mot Lundbyområdet. I Stockaryd tillåts det på Järnvägsgatan vid grönområdet mellan Långgatan och Björkgatan. I Rörvik tillåts det längst Storgatan där Parkgatan och Norrgatan går ihop.

Annons

Relaterat: Visioner för landsbygden i ett lokalsamtal

I beslutet står det att partier som vill sätta upp valskyltar fortfarande behöver följa de lokala ordningsföreskrifterna i kommunen. Dessa säger att tillstånd måste sökas hos Polisen och man uppmanar därför partierna att söka tillstånd i så god tid som möjligt.

Val