Efter godkännande av bland annat kommun och länsstyrelse startades Vetlanda Katthem upp sommaren 2014. Den 15 juni firade verksamheten tre år.

— Det började med att ett par tjejer hade sett en katt som de oroade sig över. Detta var vintern 2012 när det tyvärr inte fanns något katthem här i Vetlanda, det var då som tanken föddes. Men det var mycket som skulle organiseras och godkännas innan vi kunde börja ta emot alla hemlösa katter, berättar Susanne Fornander som sitter med i katthemmets styrelse.

Utöver verksamhetens nio styrelsemedlemmar har katthemmet ett 40-tal volontärer.

Annons

— Vi behöver ännu fler volontärer. Katterna behöver tillsyn tre gånger om dagen och flera volontärer har inte tid. En del har nu även flyttat och under sommaren är många bortresta, förklarar Fornander.

Tacksamhet

Verksamheten finansieras först och främst av gåvor. Susanne uttrycker oerhörd tacksamhet för alla de som på något sett bidrar till att katthemmet kan drivas.

— Hemmet är en ideell organisation som är beroende av snälla människor. Privatpersoner skänker pengar och av kommunen har vi fått vår lokal vilket vi är väldigt tacksamma över. Om kommunen inte hade bidragit med den tror jag inte att Vetlanda Katthem hade funnits i dag.

I dag har katthemmet endast plats för 20 katter åt gången, detta gör att det hela tiden finns en kö med katter som väntar på att tas in.

— Man märker verkligen på katterna hur tacksamma de är över att vara hos oss. När vi hittar ett hem där katten kommer få stanna känns det alltid bra. Att ge dem livslånga hem är vårt mål, säger hon och gissar på att de under tre år omplacerat närmare 200 katter.