På Willys kostar en plastkasse 1,90. En pappkasse kostar två kronor eller 2,50 beroende på vilken storlek man använder. På Maxi kostar också en plastkasse två kronor.

Det är tydligen inte tillräckligt mycket för att folk ska avstå från att ta med sig tygpåsar hemifrån, för det går åt rejält mycket påsar ändå när vi gör våra inköp.

På Willys i Vetlanda har man införskaffat röda och gröna påsar utöver de vita. Detta för att påsarna också ska gå att använda till hushållssoporna hemma. Så att man kan använda dem till brännbart och matavfall berättar butikschef Johan Cederholm.

Annons

— Jag tycker det är onödigt att påsarna går till spillo, säger Johan Cederholm som helt nyligen fick veta att butikens vanliga påsar kan användas för brännbart avfall och sorteras som sådant på tippen.

Men vill man slänga matavfall så är det grön påse som gäller.

Mikael Wahlberg sitter i kassan på Willys.

— Det används mer tygpåsar här i Vetlanda än i Stockholm där jag bodde tidigare, konstaterar han.

Margaretha Lindén använder sedan flera år tillbaka tygkassar då hon handlar.

— Jag får ju plastpåsar för att slänga sopor i.

Hon tycker det är bra om plastpåsarna blir dyrare så färre använder dem. Kristina Axelsson är en annan kund som har egna kassar med sig när hon går och handlar.

Jens Bach väljer pappåsar.

— De går inte sönder lika lätt, Köper jag sex liter mjölk så vet jag att de inte sticker hål i kassen.

Han pappåsarna kommer från förnybart material är också positivt. Han driver Old barn corner och han skulle gärna också se att pappåsar åter börjar användas för de stora sopkärlen.