Markus Sjöbrink lämnade ett HK Drott i fritt fall inför säsongen och tog med sig flyttlasset till Eskilstuna. Där har han etablerat sig såväl i Handbollsligan som i sin nya omgivning.

20–åringen är ordinarie i ett slutspelsjagande Guif. Han har utvecklat sitt offensiva spel och på köpet skaffat sig ett framtida drömyrke.

Tränarjobb

Kort och gott skulle man kunna säga att handbollslivet leker.

– Ja, jag trivs jättebra. Jag har kommit in bra i både laget och staden med jobb och allt sånt där, säger Sjöbrink.

Att han trivs med jobbet är knappast en överraskning. 20–åringens arbete vid sidan av handbollen handlar om – just det – handboll.

Många år kvar

När Eksjökillen flyttade till Eskilstuna blev han samtidigt tränare.

– Jag hjälper till några timmar i veckan och tränar sjuor, åttor och nior i skolan. Sen har jag tre ungdomslag som jag kör ett pass i veckan med i varje åldersgrupp, säger han och fortsätter:

– Jag kör lite individuella träningar och sådär så det blir ju handboll hela tiden verkligen, men det tycker jag bara är roligt.

Det kanske är ett framtida yrke efter karriären?

– Ja det kan jag nog tänka mig. Det är roligt att träna ungdomar och man lär sig väldigt mycket själv också. Men förhoppningsvis har jag många år kvar att spela först.

På planen har Sjöbrink fått ett lyft handbollsmässigt den här säsongen. Som mittsexa i Eskilstuna Guif har EBK–produkten framförallt utvecklats offensivt i sin nya miljö.

Annons

– I Drott hade jag väl lite av en försvarsroll. Nu har jag fått spela både framåt och bakåt och ser mig själv lite mer som en tvåvägsspelare. Sen är det ju alltid kul att få göra lite mål också, säger han.

Ja, med förtroendet kommer också utdelningen. Sjöbrink har i stort sett tredubblat antalet mål jämfört med förra säsongen.

– Det handlar ju mycket om att jag har fått spela mer nu. Jag spelar i stort sett hela matcherna och har ett bra samarbete med killarna i laget. Då blir allting mycket lättare.

Tror på slutspel

Eskilstuna har överträffat experternas förväntningar den här säsongen. Med tio omgångar kvar ligger Eskilstuna på slutspelsplats.

– Jag tycker vi har gjort en bra säsong. Vi har slagit Alingsås som leder serien och vunnit mot flera av lagen på övre halvan. Sen har vi varit lite ojämna och förlorat mot lagen på undre halvan också. Men allt som allt har vi gjort det bra, säger Sjöbrink.

När han spelade i HK Drott var ett SM–slutspel något han bara kunde drömma om. I Eskilstuna kan det bli verklighet.

– Under åren i Drott handlade det ju mer om att försöka ta en plats. Nu när man väl spelar hela tiden så vill man ju komma så långt som möjligt, säger han.

Nybygd arena

Förmodligen går hela Eskilstuna och drömmer om ett SM–slutspel. Det skulle i så fall kunna betyda publikfester i en nybygd arena.

– Just nu spelar vi i en provisorisk hall och går vi till slutspel så snackas det om att vi får flytta in i den nybyggda hallen lagom till slutspelet.

Blir det handbollsfeber i stan då?

– Det hoppas man ju på. Intresset finns verkligen i stan i alla fall. Den nuvarande hallen tar inte mer än 1200 och vi har legat mellan 1000 och fullsatt i varje match.