Vetlanda HF:s F02-lag behövde aldrig delta i USM steg två. Istället kvalificerade sig laget direkt till steg tre, men väl där blev det förlust mot OV Helsingborg HK i öppningsmatchen. Det med klara 18-24 (9-12).

— OV var väldigt bra på att skapa hårt tryck på oss och vi hängde inte med. Det var för stillastående. Jag såg dem spela förra helgen i Hallbybollen, men har aldrig mött dem, säger VHF:s tränare Andreas Thuresson.

Varken han eller spelarna i Vetlanda HF har jättebra koll på de övriga lagen i gruppen. Som förutom nämnda Helsingborg är Redbergslids IK, Trelleborgs HBK och Kungälvs HK 2.

Annons

— Det är inga dåliga lag vi möter men jag tror att OV är vassast av dem. Vi vet vad som krävs mot de här lagen och det är mer fart framåt, våga gå på fler avslut, vara tuffare och solidare defensivt, säger Andreas Thuresson.

Svårt konkurrera

Konkurrensen från andra idrotter som exempelvis fotboll, hockey och bandy gör enligt Andreas Thuresson att Smålandslagen har svårt att mäta sig.

— I Skåne och Göteborgsområdet finns handbollskulturen. Det innebär att spelarna är skolade från grunden och att deras bolltempo är högre. Dessutom har de bredare trupper än vad vi har.

"Krävs att vi vågar"

Av de fem lagen i gruppen går de två främsta vidare till steg fyra i USM. Högernian i VHF, Saga Yderman, har inte gett upp hoppet.

— Det var tufft mot Helsingborg men jag hade förväntat mig att de skulle vara bra. Vi satsar på topp två men då krävs det att alla vågar och har rätt inställning.

Sista matchen, mellan VHF och Trelleborg, blev dramatisk. Seger innebar andraplatsen bakom Helsingborg och avancemang. VHF vann med knappa 19-17 och knep därmed andraplatsen från Kungälv på målskillnad.

Här kan ni se helgens resultat.

Nästa helg spelar killarna i VHF:s P02-lag deras USM.