Konstnärsgruppen Poste Restantes senaste projekt är inte helt lätt att förklara, för det liknar inte mycket annat. För att förstå konceptet fullt ut är det nog bäst att vara plats när det beger sig nästa månad.

— Alla i publiken ska få delta i ett fullmäktigemöte. Alla får en hörsnäcka genom vilken de får instruktioner för vart de ska gå, sitta och när de ska agera. De får uppleva en annan yrkesroll, men ska vara sig själva i den, förklarar konstnärsgruppens Erik Berg.

Mycket närmre än så vill han inte förklara. Han vill inte förstöra den nyfikenhet som han vill publiken ska känna inför vad de ska få uppleva.

Måste upplevas

— Publiken spelar huvudrollen. Jag tror vissa saker är omöjliga att uppleva utan att vara delaktig, och det tror jag är viktigt att vara ibland. Det handlar om att vara med i filmen, och inte bara titta på den.

Annons

— Genom det här vill vi att publiken ska få kontakt med sin inre känsla av övertygelse, om vad som är viktigt för dem. Vi vill ge dem ett rum där de kan berätta för sig själva, om sig själva, om en fråga som vi bestämt är viktig. Frågor om engagemang och demokrati, förklarar Berg.

Den särskilda föreställningen kräver också lite mer av publiken än vid en vanlig teaterföreställning.

— Det krävs att man är närvarande och uppmärksam, att man är där. Och det krävs att man är villig att låna sig själv till vad man kan likna vid en lek.

Lärt känna Vetlanda

Under arbetet med föreställningen, som pågått sedan 2014, har Poste Restante flera gånger besökt Vetlanda för att lära känna staden och dess invånare. Det för att kunna göra föreställningen platsspecifik och träffande för Vetlandaborna.

— Det vi funnit är väl att Vetlanda är en plats där det finns väldigt många starka sammanhållningar, och där människor är vana vid att förhandla med varandra om hur vi ska ha det tillsammans. Man har funnit ett sätt att komma överens.

Föreställningen har premiär i fullmäktigesalen den 14 oktober och totalt ordnas åtta föreställningar. Föreställningarna är dock en smula exklusiva då varje föreställning endast har tolv publikplatser.