Hela familjen Alfvén jobbar intensivt med Love Nepal. När tidningen senast pratade med Jonatan Alfvén så var han precis tillbaka från några fantastiska men också förkrossande veckor i Nepal och Indien.

Annons

Sedan dess har han skrivit omkring 100 artiklar och även slagit Facebook-rekord som privatperson i antalet delningar efter att han berättat om ett besök på en bordell i Indien. Jonatan är numera även fast krönikör på tre tidningar, har medverkat i Nyhetsmorgon, talat i riksdagen och försökt lyfta frågan så mycket som möjligt i Sverige.

— Jag lyfter även frågorna intensivt hemma i Sverige i kampen mot pedofili, sexhandeln, barnäktenskap och alla våldtäkter som slår så hårt mot oss. Jag tror att vi lever i en tid då vi måste skapa någon slags rörelse där vi ställer oss upp för kvinnor och barns rättigheter i Sverige. En rörelse som börjar i vår vardag, när vi pratar vid middagsbordet, nivån på skämten i omklädningsrummen – att få en respekt för kvinnan. Jag tror att det är nyckeln till förändring.

Jonatan understryker att nomineringen till Svenska Hjältar egentligen är till alla de som sliter dag och natt för att få se fler flickor räddade.

— Om vi vinner tänker jag ta varenda sekund till att föra de utsatta flickornas röster vidare. Sen vet inte jag om man får något pris. Om så är fallet så tänker jag ställa det på ett av våra barnhem, för i min värld är det de som är de riktiga hjältarna. Flickor som klarat av att gå vidare trots alla de tusentals män som gjort dem illa. Trots en familj som överlämnat och sålt dem till bordeller har de kämpat sig tillbaka och fått en tro på framtiden igen. Hur starkt är inte det?

Ser du dig själv som en hjälte?

— Nej, jag är verkligen ingen hjälte, avslutar Jonatan Alfvén.