De båda männen, en pappa och hans son, anhölls i tisdags efter att misstankarna om våldtäkterna uppstått. Den äldre av männen är misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn. Under torsdagen häktades pappan på sannolika skäl misstänkt för brotten, som ska ha skett någon gång mellan februari 2010 och februari 2012. Mannens advokat var inte nöjd med tingsrättens beslut.

– Min klient förnekar brott, sa Hans-Christian Renström efter häktningsförhandlingen.

– Jag tycker inte att det är ett solklart beslut som tingsrätten har tagit, sa han vidare och syftade på att det finns vissa omständigheter i ärendet som är oklara.

Oklart om han var straffmyndig

Den yngre mannen, som misstänktes för ett fall av våldtäkt mot barn, släpptes däremot på fri fot när häktningsförhandlingen mot honom avslutades. Tingsrätten ansåg inte att åklagaren lyckats bevisa om den misstänkta våldtäkten skedde före eller efter mannen blev straffmyndig. Detta då den angivna brottstiden är relativt lång, från mitten av december 2013 till mitten av juli året därpå.

– Det finns idag en osäkerhetsfaktor, anser tingsrätten, om han var straffmyndig eller ej vid tiden då brottet begicks. Den långa brottstiden bygger på flickan minnesbild om när ungefär det skedde, säger åklagare Anna Mårtensson.

Annons

– Min uppfattning är att den yngre mannen fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Frågeställningen vi har att jobba vidare med är om han var straffmyndig eller ej när det skedde. Vi kommer fortsätta utreda det här, tillägger hon.

Förnekar brott

Den yngre mannen förnekade, under häktningsförhandlingen, att han gjort sig skyldig till brott.

– Min klient är så klart lättad av tingsrättens beslut, men han är medveten om att utredningen mot honom fortsätter även om han försattes på fri fot, sa hans advokat Daniel Özmentill tidningen efter förhandlingen.

Båda häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Åtal i ärendet ska vara väckt den 12 april.

Relaterat: Spår efter gärningsmän söks på madrass
Relaterat: Två män begärs häktade för våldtäkt mot barn