— Mamma, min förbannat goa mamma. Jag vet att det var tungt för dig att få reda på att jag skulle genomgå en psykiatrisk utredning. Jag förstår att du hade svårt att greppa när jag sa att jag ville få hjälp innan det var för sent, säger Sheena Skoglund inledande.

— Jag förstår att du måste ha känt dig förvirrad när din dotter efter denna utredning mådde tio gånger bättre än innan. Det genom att få en diagnos som visade på ett dolt handikapp, fortsätter hon.

Annons

Under fyra sommarkvällar i augusti har Tillväxt Vetlanda bjudit på Sommarprat från Scenkanten på Bibliotekstorget i Vetlanda centrum.

Onsdagskvällens samtal, det sista för den här sommaren, kom att handla om Sheena som vid 28 års ålder fick diagnosen adhd och Aspergers.

Sheena beskrev känslan av att vara som en elefant i ett dockskåp. Att hon alltid har känt sig annorlunda från sin omgivning och om hur det var att efter många år får svaret på varför det var så.

— Jag började gråta av lycka. Det var en förklaring till att jag är som alla andra, men med lite extra av allt.

Under 53 minuter höll hon Bibliotekstorgets samlade publik fängslad. Hon läste bland annat upp en aldrig publicerad kontaktannons där hon varnade för hur svår hon kan vara att leva med. Bara för att som slutpunkt också läsa upp en reviderad version där hon konstaterade att diagnosen också gjorde henne både spontan och unik, till publikens varma applåder.