Det är strålande sol utomhus men också varmt. Ändå är det besökare inne i Myresjö simhall.

— Det är så himla kallt ute i sjön. Svinkallt, säger Ann-Sofie Andersson som tog med sig barnen Oskar och Jennifer till badhuset på sin lediga dag.

De äter varmkorv som de tagit med sig i matsäck och Jennifer har cyklopet i pannan. Hon och Oskar är mer under vattnet än över och att kunna hoppa och dyka i 29-gradigt badvatten är populärt om man gillar vatten.

— Det är andra gången vi är här i sommar.

Bassäng räcker

Ann-Sofie tycker det är suveränt att badet är gratis för barn och ungdomar.

— Oftast räcker det ju med att det bara finns en bassäng. Det behöver inte vara värsta äventyrsbadet, då entrén blir därefter, säger Ann-Sofie som också besökt ett stort vattenland i Örebro i sommar.

En som också uppskattar att badet är gratis för barn är Jessica Radeskog som är från Myresjö men numera bor i Stockholm. Den här veckan hälsar de på barnens mormor och när de efter badbesöket i måndags överraskats av att det var gratis entré gick de ytterligare en gång.

Annons

— Det är bara jag som betalat, 40 kronor. Skulle jag gå hemma skulle besöket kosta 250 kronor. Det blir inte att man går och badar så ofta, berättar hon.

Dottern Alice, 5 år, hade simpuffar runt armarna i måndags. På fredagen hoppar hon från kanten utan flytverktyg.

— Hon sa tidigare att det här var världens bästa badhus, berättar Jessica och ler.

Statlig satsning

I september blir det entré för barnen igen, tjugo kronor upp till 20 år. Gratisbadet ingick i kommunens satsning på sommarkul där de olika arrangemangen bekostats med pengar från regeringen. Badhuset i Vetlanda var stängt för renovering under juli månad så det är mest Myresjö som varit öppet.

— Det är jättebra med gratis entré, särskilt för familjer som har många barn. Då blir det ingen klassfråga, menar Jessica.

Badmästare Matilda Falk har inga siffror på hur många som besökt badhuset, men hon vet att också utländska turister hittat dit och överraskats av gratisbad för barn under 16 år. Däremot krävs det att barn upp till 12 år har vuxen med sig, vilket en del irriterats över när de ska lämna barnen på badhuset.

— Vi vet ju att vissa kan simma men vi har en 12-årsregel som vi måste hålla på. Som vuxen måste man ha badkläder med sig och bada själv, det räcker inte att sitta i lokalen, säger Matilda.

Fotnot: Det är regeringen som för andra året i rad satsat pengar på gratis sommarlovsaktiviteter för barn. 8,7 miljoner har i år satsas i Jönköpings län.