45-årige tvåbarnspappan kommer ursprungligen från Sävsjö men har bott utanför Värne de senaste 24 åren.

– Vi bor lite utanför och man känner sig nästan mer som en Vetlandabo trots att det ligger i Eksjö kommun.

Redan i tidig ålder kom han i kontakt med städbranschen och han vill nu förädla farbror Jans visioner i sitt nya företag.

– Jan lever inte längre men han värderade den lilla kunden lika mycket som den stora, detsamma med personal. En som jobbar halvtid betyder lika mycket som den som jobbar heltid, berättar Daniel.

I många år har Daniel varit anställd på ett städföretag men nu väljer han starta i egen regi under namnet Daniel Puts & städ. En hel del tid har lags åt planering och många goda råd har han fått genom NyföretagarCentrum i Vetlanda.

Annons

Daniel gör allt i städväg men har även vissa specialområden som golvvård och fönsterputs.

Med sin erfarenhet och mångåriga arbete i branschen samt framför allt att prioritera den personliga kontakten hoppas han att företaget ska få en bra start.

– Jag har ju en hel del kunder redan som jag jobbat med tidigare. Men det handlar om att hela tiden göra ett bra jobb och så blir man rekommenderad. Först och främst strävar jag efter att det ska bli ett familjeföretag. Nu har jag min svärdotter som timanställd på sikt hoppas jag vi kan bli fler, säger Daniel som riktar in sig främst på orter som Vetlanda, Sävsjö och Eksjö.

Hur är det med feedback och bekräftelse i en sådan här bransch?

– Om du gör ett bra arbete så får man oftast och det och det behöver man verkligen. Responsen gör att man tycker det är kul, man blir uppskattad för ett bra arbete.

I mångas ögon ser annars städyrket som väldigt slitsamt, hur ser du på det?

– Det kan det vara. Du måste ha ergonomi i kroppen och tänka rätt. Ett arbetspass känns i ryggen om du framför allt jobbar på fel sätt. Men jobbar du från rätt höjd, använder stegen, så sparar du kroppen. Knäna kan ta en del stryk med och då gäller att använda knäskydd och tänka sig för hela tiden.

Och mycket kvällsarbete?

– Det kan det bli. Golvvård är ju kvällar och nätter då man måste stänga av vissa avdelningar. Vi får helt enkelt jobba när de anställda är hemma. Men man har lärt sig med åren och det fungerar bra för mig.

Daniel stortrivs i yrket och cirkeln är sluten så att säga.

– Det känns spännande att nu stå på egna ben. Det är ju en idé som grott länge men tidigare känts som ett för stort steg. Men nu är jag så målmedveten att jag aldrig tvekat. Men visst är det mycket planering och pappersarbete men jag har ju jobbat med det på andra företag så jag känner mig rätt trygg.