Många nyfikna samlades vid tiotiden på hörnet av Stora torget för att se kommunen inviga den nya gågatan på Köpmangatan. Många förskolebarn hade samlats och Sävsjös kommunchef, Jan Holmqvist. invigningstalade om tillgänglighet och hållbarhet.

Jan Holmqvist menade att när man pratar om hållbarhet brukar det oftast handla om en ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Men att det också finns en social hållbarhet som bygger samhällen där människor släpps in och får rum.

Relaterat: Sävsjös klimatvecka inviger ny gågata

– Ur detta perspektiv tänker jag att en gågata i Sävsjö kan vara viktig. För den markerar att vi vill ha en livsmiljö som sätter människan i centrum, nämnde han i talet.

Holmqvist konstaterade också att för en liten kommun i Småland måste nog även Sävsjö inse att vi på sikt behöver ställa om till ett samhälle utan bilar med fossila bränslen.

– Och där kan väl en gågata få stå som symbol för ett pågående arbete mot just ett hållbart samhälle, sade han.

Jan Holmqvist avslutade sedan sitt tal med att citera ett talesätt från amerikas ursprungsbefolkning: "vi har inte ärvt den jord vi lever på av våra förfäder. Vi har fått låna den av våra barn och barnbarn". Efter detta fick Sävsjös förskolebarn klippa bandet som symboliserade att gågatan är invigd och sjöng också ett antal sånger om bilåkning, cykling, att släcka lampan och att plocka upp skräp.

Det blev också ett besök av en krokodil som kom i en lådbil men eftersom gågatan då redan var invigd fick den inte köra in på Köpmangatan.

Annons

Relaterat: Pensionärer kritiserar gågatebeslutet

– Det är förskolan själva som har planerat och genomfört sina sånger och allt runtomkring. De har gjort ett jättejobb, utan dem hade det inte blivit så bra, kunde Veronika Johansson, Sävsjö kommuns miljö- och hållbarhetsstrateg, konstatera.

Den nya gågatan är 91,25 meter lång och även om den nu är invigd återstår en del arbete för att göra den riktigt bra, säger kommunens fordonssamordnare, Frida Engdahl.

Relaterat: Nämnden osäker om gågata i Sävsjö

– Nu känns det jättebra men jag ser fram emot våren då vi kan sätta ut parkbänkar och stora blomlådor för att göra gågatan riktigt bra. Arbetet slutar inte i dag.

Lite fler nya skyltar kommer också att komma upp och för att öka tillgängligheten i samband med att det blir en gågata har parkeringstiden på torget utökats från fyra till 24 timmar.

– De flesta vi har hört från har varit positiva men det har varit lite blandat. Det är en förändring och det kan ta lite tid att vänja sig vid sådana men i slutänden tror jag att det kommer att bli bra. Om ett år ska vi utvärdera och se hur det har fungerat, säger Veronika Johansson.