För sjunde året anordnades vårfrukost i Södra Solberga sockenstuga under lördagen.

— Det är populärt och väldigt uppskattat. Det är ju alltid trevligt med frukost, att äta som en hotellfrukost, säger Ing-Marie Albinsson från kulturrådet som arrangerar evenemanget tillsammans med styrelsen.

Mars månad bjuder knappast på några vårkänslor i år, men det var fullsatt i sockenstugan för årets vårfrukost. Många hade kommit för att avnjuta en finare frukost tillsammans.

— Ni får äta tills det tar slut. Var inte rädda för att ta om, säger Ing-Marie Albinsson.

När frukosten väl var avslutad var det dags att lyssna till årets föreläsare, författaren Maja Söderberg. Hennes kokböcker är mycket populära och Maja Söderberg är en van föreläsare. Det har dock blivit mindre resor på sistone då hon förutom en kort period under vintern är upptagen med andelsjordbruket Nybrukarna.

— Vi odlar precis allt och lite till, säger Maja Söderberg.

Annons

Hon berättar att hon redan som barn fascinerades av odling. När hon blev medveten om miljön och klimatförändringarna insåg hon att vår produktion och konsumtion måste förändras.

— Jag tänkte: vad kan lilla jag göra och vad kan min familj bidra med?

Hon hittade inga böcker i ämnet så hon bestämde sig för att skriva dem själv. Hon har sedan dess publicerat titlar som "Sju årstider i Majas kök" och "Majas klimatmat".

Klimatsmart mat

Maja Söderberg talar engagerat om behovet av en mer hållbar livsstil och hon ger konkreta tips om hur man kan äta mer klimatsmart. Det handlar bland annat om att undvika svinn och anpassa sig efter säsong.

Vikten av att minska köttkonsumtionen har tidigare varit kontroversiellt, menar Maja Söderberg.

— Det där brukade vara mycket mer provokativt. Det verkar som om folk har accepterat det nu, säger hon.

Matproduktionen står för en tredjedel av svenskens växthusgasutsläpp. Maja Söderberg väljer att se detta ur ett optimistiskt perspektiv.

— Jag tycker att det känns hoppfullt för att maten är lätt att ändra. Det händer mycket, men det går för sakta.

Mat