Motionen är inlämnad till kommunkansliet och inleds med att ”kommunen har yttersta ansvaret för att dess medborgare har tak över huvudet”.

— Vi vill ”snäppa” upp ansvaret för Vetlanda kommun och det kan man göra genom att anta en sådan här garanti, säger Carina Strömbäck (V).

Vill ha utredning

Annons

I motionen föreslår Carina Strömbäck och partikollegan Helen Läck att en utredning bör göras av hur många hemlösa som finns i Vetlanda kommun.

— Problemet har blivit större de senaste åren. Nu har vi ju exempelvis många EU-migranter som befinner sig i Vetlanda. Vi vill ha frågan belyst, säger hon.

Tagits initiativ

I motionen framhålls vidare att ”ingen ska behöva vara orolig för att inte ha någonstans att ta vägen om man saknar egen bostad. Detta är viktigt för alla människors lika värde ur en medmänsklig synvinkel”, skriver Läck och Strömbäck.

Det är fler aktörer som har gjort liknande initiativ. För ett halvår sedan vände sig exempelvis Kyrkhjälpen till Vetlanda kommun med en förfrågan om att ordna vinterbaracker för EU-migranterna.

— Vi hade en dialog om detta men tyvärr kunde vi inte hitta en lösning vad gäller exempelvis sanitet och barackerna hade också krävt bygglov, säger kommunchef Magnus Färjhage.