Tävlande i olika åldrar deltog i uppvärmningen på badplatsen i Näshult när det var dags för det årliga Byaloppet under lördagen. Först på schemat stod simningen.

– Vi är inte direkt förberedda, och vi kom sist hit men nu kör vi! Det är första gången jag är med men det ska nog gå bra, säger Filippa Mannerström från Åseda.

Det är fjärde året som Byaloppet anordnas. I år var det runt 160 tävlande vilket innebär 45 fler starter än förra året. Simning, cykling och löpning stod på schemat för de tävlande, med målgång i Stenberga. Längs vägen fanns många i området för att heja på deltagarna.

– Vi har sommarstuga här och då har vi sett alla cykla förbi under tävling och jag har tänkt att jag borde vara med. Så nu har jag lurat med mig en kompis, säger Magdalena Bang från Göteborg som tävlar i samma klass som kompisen Fanny Åhl Norling.

Många vinstsugna

Annons

Tävlingen inleddes klockan tolv och herrarna var först ut att kasta sig i vattnet och simma 200 meter. Därefter var det damernas tur. Under tiden gjorde sig tävlande i lag och juniorer redo.

– Vårt enda problem är att vi inte vet vilken tårta vi kommer få nu när vi vinner. Jag tänker marsipan, men någon choklad funkar också, säger Nils Ritenus Manjer som får medhåll av de vinnarsugna kompisarna Sven Grinneby och Edward Angelin.

På plats under dagens moment fanns över 50 funktionärer som gjorde tävlingen möjlig.

– Säkerheten ligger alltid högst på vår agenda. Nu i år hade vi tre som skadade sig, och det berodde bland annat på rullgrus när man cyklar fort. Förutom skadorna är vi otroligt nöjda och har fått väldigt mycket positiv respons från deltagarna, summerar Joakim Henriksson som är en av arrangörerna.

Dagens resultat

I damklassen var det Ellen Sterner som gick segrande ur tävlingen medan Mikael Sjöberg tog hem vinsten bland herrarna. Bäst tid på juniorsidan hade Martin Johansson.

Segrande ur stafetten gick Obos Lag 1 bestående av Olivia Mathson, Viktor Legfors och Ellinor Sterner. Albin Hölmark och Ivar Nelson vann juniorernas stafett.