Att kliva in på innergården hos BrittaLisas Hunddagis & Hundpensionat en torsdagskväll är att kliva in i hundälskarens himmelrike. Hundar i alla färger, storlekar, åldrar och raser leker tillsammans, eller sträcker ut sig i gräset framför matte eller husses fötter.

Ellinor Karlsson som äger BrittaLisas berättar att det länge fanns en diskussion kring rastplatser för hundar i Vetlanda.

Redan från början erbjöd hon folk att komma hem till henne med hundarna, men det var ingen som direkt nappade på det. Det behövdes visst en lite mer arrangerad tillställning för att folk skulle våga sig iväg.

Startade i maj

Annons

Sedan hon startade hundcaféet i mitten av maj, är det varje torsdagskväll många som hittat hit, och många av dem som gör det kommer tillbaka. Sommarturister, både danska och tyska sådana, har hittat till Skede med sina hundar. Ett antal gäster har dessutom dykt upp utan hund, bara för att komma och titta och ta en bulle.

Denna kväll är ungefär 20 hundar och deras ägare här. Ellinor berättar att rekordet är 25 hundar. Yngst, men faktiskt inte minst av de fyrbenta gästerna, är 16 veckor gamla Alex, en fransk bulldog. Hussen Tom Johansson berättar att det är första gången de är på hundcaféet.

— Det ska bli spännande att se hur det går. Det är bra att han får träffa andra hundar och vänja sig vid det.

Bra träning

Ellinor tror att det är väldigt bra träning för hundarna att få träffas på det här sättet. De får lära sig att vara i flock och att lyssna in varandra.

— För hundarna är det lite som när vi människor kommer utomlands och träffar andra svenskar. Man tänker att åh, en svensk som förstår vad jag säger! säger hon.

Ändå tror Ellinor att det är människorna som har störst behållning av att gå på hundcafé, och skaran av hundägare är lika, om inte än mer blandad än hundflocken.