Det började på 1960-talet då Centerkvinnorna anordnade studiecirklar för lantbrukarkvinnorna i Skepperstad med omnejd. Tanken var att kvinnorna skulle lära sig saker och ting, som att köra bil till exempel.

— Men efter ett tag så insåg vi att vi kunde ju redan allt, så vi kom fram till att vi hellre ville läsa om sådant som var roligt, säger Britha Fransson.

Britha är en av de kvinnor som har varit med sedan studiecirkeln startade för drygt 50 år sedan, och det är också hon som har tagit på sig rollen som cirkelledare.

— Men du ska inte tro att jag är någon chef inte. Det här gör vi alla tillsammans, klargör hon.

På senare år har studiecirkeln blivit mer av en bokcirkel, och man träffas ungefär var fjortonde dag hemma hos någon av deltagarna för att gemensamt läsa och diskutera boken för stunden.

Tillkommit under åren

Annons

Av gruppens nio kvinnor är det i dag bara två som har varit med sedan starten, de andra har tillkommit under årens lopp.

— Jag ramlade in i det här efter att en väninna tog upp det, och jag tyckte att det verkade roligt. Och det var verkligen inte svårt att komma in som ny i gruppen, tvärt om. Alla är så välkomnande och varma här, säger Marie-Louise Wieselgren.

Med ett halvt sekel i bagaget har gruppen hunnit avverka otaliga böcker. Det är allt från Anita Gustafsson och Astrid Lindgren till Anna Lorentz och Pälle Näver. Just nu läser de ”Florence Stephens förlorade värld” av Lena Ebervall och Per E Samuelsson.

— Vi försöker hitta böcker som har något att ge, och är såväl lärorika som intressanta och roliga, berättar Britha.

Några av böckerna har lämnat större avtryck på deltagarna än andra.

— Jag minns när vi läste Ester Blenda Nordströms böcker. Hon var Sveriges första wallraffande reporter, och tog bland annat jobb som piga för att kunna skriva om deras arbetsvillkor. En sån otroligt stark kvinna, berättar Aino Ernmark.

Goda vänner

Det märks att de nio kvinnorna har blivit goda vänner genom åren. De har nära till skratt och drar sig inte för att både tillrättavisa och berömma varandra.

— Jag tror att alla kvinnor i vår ålder kan behöva ett gäng väninnor som man kan ha tjejsnack med, konstaterar Marie-Louise Wieselgren med ett leende.