Varje år kommer det ut en oberoende mönstrare till fårgårdar runt om i landet. Denne betygsätter varje lamm och för paret Danefur, som har Erikshester gård, betyder betyget för lammets ulliga skinn mest. Mönstraren kollar på ullets lockar, storleken på lockarna, glans och silkighet samt vilken färg ullen har och om den är jämn. Och nu har Danfur, baserat på lammens betyg, hamnat överst på rangordningen över Sveriges bästa gotlandsfårsbesättning.

— När man håller på med något som man tycker är roligt vill man hålla på med mål och vi har strävat efter detta, vi har strävat efter att bli etta. Så nu blir det väl att lägga av, säger Göran Danefur skämtsamt.

— Det är jätteroligt att vi blivit bäst i Sverige för vi har satsat på avel och att få fram ett fint skinn och det är roligt att veta att vi säljer ett högkvalitetsskinn.

Fåravel är ett pussel

Annons

På gården finns 200 tackor och baggar samt 250 lamm. Göran beskriver fåraveln som ett pussel där man hela tiden letar efter de bästa egenskaperna.

— Får en tacka fina lamm så behåller man tackan och de bästa tacklammen. Sedan gäller det att ha fina baggar, vissa har vi köpt in, andra har vi fött upp. Och hur man lyckas? Man ska ha tur när man handlar baggar. Det är inte säkert att de passar i besättningen. Men vi har en av Sveriges finaste baggar, i år åkte han dock ner på en andraplats.

— Men i år måste vi köpa en ny bagge så att vi inte riskerar inavel. Tidigare har vi klarat oss på de baggar vi har, säger Inga-Lill.

Visste ingenting

Ute i hagen vandrar tackorna och lammen tillsammans i en hage och baggarna i en annan. Inga-Lill berättar att de snart ska dela på lammen och tackorna också. Göran börjar klappa i händerna och fåren börjar springa mot dem.

— Tänk att för tio år sedan visste vi ingenting om får, säger Göran.

— Jag hade knappt sett ett, säger Inga-Lill.

— Bara på Lambireklamen.

— För tio år sedan visste vi ingenting och nu har vi Sveriges bästa gotlandsfår.

LÄS MER: Erikshester går utökar

LÄS MER: Flera nya djur på Erikshester gård