För en vecka sedan meddelade Vetab att det råder låga vattennivåer i kommunen och gick ut med ett bevattningsförbud. I veckan har detta varit en snackis i stora och små proportioner i Vetlanda.

Kajsa Skarheden: Är det bevattningsförbud?

Det hade gått mig helt förbi. Hemma har vi än så länge inte kommunalt vatten, utan egen brunn. Jag kan alltså skura hus och tvätta bilar med högtryckstvätt för kung och fosterland om lusten faller på.

Jag vill åka hem och spola hejvilt med vattenslangen. Bara för att jag kan - ett tag till. För riktigt än bestämmer inte Vetab över mitt vatten. Jag vet att de inte kan bestämma över vädret - men då kanske de inte ska bestämma över precis allt vatten i kommunen heller?

De icke-kommunala brunnarna tacklar ju uppenbarligen problemet med vattenbristen bättre. Förutom när folk tänker som jag, och ska köpa en vattenspridare på vägen hem från jobbet. För att jag kan.

Roger Ivarsson: Reklamfilmen påverkar

Annons

Jag låg i pojkrummet och slötittade på MTV, en syssla jag älskade mer än något annat. Då dök den upp, reklamfilmen om att vi måste spara på vatten. Använd inte mer vatten än nödvändigt när du tvättar dig, stäng av kranen när du borstar tänderna. Bildspråket på det sinande vattnet och jordklotet som skrumpnade ihop gjorde starkt intryck på mig som 13-årig grabb och effekten sitter i.

För oss är rent vatten något självklart men enligt Unicef saknar 663 miljoner människor i världen tillgång till rent vatten och 800 barn dör varje dag på grund av smutsigt vatten.

Vattenbristen är ett av de allvarligaste hoten i världen och för mig är det självklart att hörsamma Vetabs uppmaning.

Sheena Skoglund: En liten vattenmissbrukare

Jag är en sån där person som dricker alldeles för lite vatten, långt under rekommenderad mängd så att säga. Bor även i hyresrätt, vilket då innebär att jag varken äger pool eller utomhusväxter i behov av vatten. Så nyheten om bevattningsförbud var väl först inget som berörde mig, jag ryckte på axlarna.

Men senaste veckan har jag fått insikt i hur mycket vatten jag använder nästintill dagligen trots allt. När jag diskar, lagar mat eller skurar golvet.

Största insikten var nog att det finns en sak som nästan gör mig till en liten vattenmissbrukare - när jag duschar.

Så nu inleder jag projekt "inte duscha längre än nödvändigt".

LÄS MER: Lägg ner Zlatan-hysterin

LÄS MER: Att stjäla är att skada