Under onsdagskvällen kommer estetelever i årskurs tre på Njudungsgymnasiet hålla i en helt egen talkshow för allmänheten.

Sedan terminsstarten har sex tjejer jobbat med ett projekt inom estetisk kommunikation. De har själva skrivit och producerat en talkshow med temat "mobbing och utanförskap" och kommer nu framföra det för publik i gymnasiets aula.

— Jag hoppas att alla som kommer och tittar ska gå därifrån med en större förståelse kring ämnet mobbing och utanförskap, säger en av talkshowens programledare Ellen Larsson.

Talkshowen heter "JAJE-show", och är ett hopkok av elevernas initialer. Förutom mobbing tar eleverna även upp teman som att jämföra sig med sina idoler på sociala medier. Där är de själva med och sätter upp påhittade scener med fiktiva artister och bloggare som ungdomar ser upp till.

Alla elever har haft ansvar för olika områden, och Sara Sjöberg har främst varit ansvarig för koreografier och ljus. Under förmiddagen visade de talkshowen för yngre elever, med god respons.

— Jag tycker vi fick positiv respons idag! Jag sitter och styr ljuset, så ser inte allt. Men jag tyckte jag hörde reaktioner bak från publiken om att de kunde känna igen sig och sådär. Vi ser även till i showen att ha lite roliga delar så att allt inte ska vara värsta deppiga, säger Sara Sjöberg.

Genom sin talkshow önskar eleverna att öka förståelsen kring mobbing, främst förståelsen för föräldrar gällande mobbing på internet. De vill även uppmana de ungdomar som blir utsatta att prata med en vuxen om det som de upplever.

Annons

Hur ska den vuxna reagera om de får reda på att någon blir mobbad?

— Att den vuxna kanske pratar med någon mentor i klassen, och ber den ta upp det i större grupp. Inte att de pekar ut någon, utan att de mer pratar kring vad som händer, svarar Sara Sjöberg.

Förutom en talkshow uppträder även ett liveband, där de spelar coverlåtar som de plockat ut gällande temat.

— Ämnet "mobbing och utsatthet" valde vi främst för att vi också skulle uppträda för mellanstadieelever, där det kan vara ett aktuellt ämne. Vi har även med ett reportage vi gjort på storbild, som handlar om just nätmobbing, säger Ellen Larsson.